Bărbatul care a dus pacienţi cu targa la CJAS Bihor: Am făcut ce mi s-a cerut. CJAS: Totul a fost regizat / Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de Control/ Prefectul cere CNAS să modifice normele interne

Bărbatul care s-a ocupat de transportul unor pacienţi pe targă la CJAS Bihor declară că informase anterior conducerea instituţiei că aceştia nu se pot deplasa personal pentru a obţine adeverinţe de asigurat, însă şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate i-a răspuns că nu-l interesează. CJAS spune că totul a fost regizat.

4362 afișări
Imaginea articolului Bărbatul care a dus pacienţi cu targa la CJAS Bihor: Am făcut ce mi s-a cerut. CJAS: Totul a fost regizat / Ministrul Sănătăţii trimite Corpul de Control/ Prefectul cere CNAS să modifice normele interne

Bărbatul care a dus pacienţi cu targa la CJAS Bihor pentru a li se elibera adeverinţa de asigurat: Am făcut ce mi s-a cerut. CJAS: Totul a fost regizat

Prefectura Bihor propune Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) modificarea unor norme interne, astfel încât adeverinţele de asigurat să poată fi eliberate în cazul bolnavilor netrasportabili fără să fie necesară prezenţa acestora la ghişee, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că în cazuri speciale, cum sunt bolnavii netransportabili, trebuie găsite soluţii.

Prefectura Bihor propune CNAS modificarea normele interne privind eliberarea adeverinţelor de asigurat, nu e ceva complicat. Avem cazuri speciale doar în cazul persoanelor care nu se pot deplasa, paralizate, imobilizate la pat, netransportabile, cu boli psihice şi am propus ca persoana care merge să ridice pentru aceşti beneficiari adeverinţele de asigurat sau cardurile de sănătate să prezinte buletinul propriu, urmând să semneze o declaraţie pe proprie răspundere potrivit căreia ridică acel document. Va trebui să anexeze şi o copie după cartea de identitate a beneficiarului şi o dovadă medicală din care să rezulte că acesta suferă de o boală astfel încât este netrasportabil. Sau să aducă o adeverinţă de la medicul de familie, din care să rezulte, la fel, că bolnavul nu se poate deplasa. Pentru situaţii speciale trebuie găsită o soluţie”, a spus Mihaiu.

Potrivit acestuia, Viorel Paşca, bărbatul care a dus, miercuri, trei bolnavi pe targă la CJAS Bihor, a agreat soluţia propusă, la fel şi conducerea CJAS Bihor.

În cazul bolnavilor aduşi de Viorel Paşca existau documente în dosar că sunt paralizaţi. Am dispus joi celor de la CJAS Bihor să aplice noua soluţie, să redacteze un formular de declaraţie pe proprie răspundere pe care să îl afişeze şi să ştie oamenii cum să procedeze în cazuri speciale, de bolnavi netrasportabili”, a spus prefectul de Bihor.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor susţin că au procedat corect şi nu au eliberat adeverinţe de asigurat pentru mai mulţi bolnavi unei persoane care nu era reprezentant legal al acestora, precizând că nu doresc să comenteze afirmaţiile premierului Mihai Tudose care a cerut ministrului Sănătăţii un control la instituţie, transmite corespondentul Mediafax.

Directorul CJAS Bihor, Ludovic Varga, a declarat, joi, că aducerea miercuri a trei bolnavi pe targă la sediul instituţiei i s-a părut a fi regizată de către Viorel Paşca, cel care s-a ocupat de transportul pacienţilor.

”Nu doresc să comentez afirmaţiile premierului. Noi am respectat legea, nu ştiu ce puteam face altceva. Nu am procedat deloc greşit. Legea spune clar că nu se poate elibera adeverinţă de asigurat decât titularului sau reprezentantului legal, ori împutenicitului acestuia. Nicăieri nu se prevede că se poate elibera altei persoane. Dacă nu aş fi respectat legea atunci puteam fi traşi la răspundere. Iar în ceea ce priveşte acest scandal, eu cred că a fost ceva regizat, altfel nu ştiu cum putea să vină presa înaintea acestor persoane. Nu ştiu în ce bază funcţionează acest domn Paşca, nu ştiu cine i-a dat autorizaţie, pentru că să ţii peste 200 de persoane în câteva imobile din Dumbrava şi Tinca, îmi ridică mari semne de întrebare. A fost amendat atât de DSP, cât şi de ITM”, a spus Varga.

Potrivit acestuia, dintre bolnavii aduşi miercuri pe targă unul era din judeţul Braşov şi s-au făcut demersuri pentru a i se elibera card de sănătate.

Viorel Paşca, bărbatul care s-a ocupat de transportul pacienţilor pe targă din Dumbrava şi Tinca, unde îngrijeşte peste 200 de persoane fără a avea vreo fundaţie sau vreun ONG, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, că anii trecuţi s-au eliberat de către CJAS Bihor astfel de adeverinţe de asigurat fără nicio problemă.

”Eu sunt persoană fizică, nu juridică, şi am primit în spaţiu, conform legii, anumite persoane, cazuri speciale, oameni ai nimănui, abandonaţi de familie şi societate, bolnavi. Îi îngrijesc fără să primesc un leu de la statul român, sunt vreo 230 de bolnavi în 10 case cumpărate în Dumbrava şi Tinca de diverse persoane care le-au pus la dispoziţia bolnavilor. Aceşti bolnavi trăiesc acolo cu acte, au domiciliu acolo. Uneori, au nevoie de reţete medicale, de medicamente, unii sunt asiguraţi, alţii nu. Aveam nevoie de adeverinţe de asigurat pentru câţiva, documente care au fost eliberate anii trecuţi fără probleme de CJAS. Sunt oameni care nu se pot deplasa”, a spus Paşca.

Potrivit acestuia, cu câteva zile înainte a trimis o colaboratoare să ridice adeverinţele, dar funcţionarele de la ghişeul CJAS Bihor s-au răstit şi au refuzat eliberarea documentelor, solicitând prezenţa personală a bolnavilor.

”Am vorbit cu preşedintele CJAS Bihor care ne-a programat în audienţă în cursul săptămânii viitoare şi a refuzat eliberarea adeverinţelor de asigurat, spunând că se eliberează doar dacă vine bolnavul personal. Eu am spus că aduc bolnavul, numai că este imobilizat, şi mi-a zis că nu îl interesează, aşa că am procedat cum mi s-a spus, am dus bolnavul imobilizat. Am adus trei bolnavi pe targă la sediul CJAS şi o bolnavă psihic, care se deplasa singură. Nu am dorit să iasă un scandal, am văzut reacţia premierului, eu nu am vrut să fac rău nimănui, am vrut doar cu presa să îi fac să înţeleagă că eu nu glumesc, dacă bolnavul are nevoie de acte, trebuie să primească. Până la urmă s-au eliberat acele adeverinţe de asigurat, valabile 60 de zile, necesare unor reţete medicale, pentru medicamente compensate, pentru consultaţii medicale”, a afirmat Viorel Paşca.

Prim-ministru Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să dispună un control la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor şi sancţionarea celor vinovaţi pentru faptul că mai mulţi pacienţi au trebuit să fie aduşi cu targa pentru a obţine adeverinţele necesare tratamentului.

Mihai Tudose i-a cerut ministrului Bodog să ia măsuri în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, după ce a văzut ”nişte imagini înfiorătoare” la un post de televiziune: ”Persoane cu handicap locomotor aduse, abandonate practic pe un hol, la coadă la nu ştiu ce comisia vieţii, care să stabilească nu-ştiu-ce sau să le dea nu-ştiu-ce. Am vorbit despre reducerea birocraţiei, nu a pacienţilor prin târâre pe jos. Cine a făcut nenorocirea asta?”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că i-a solicitat deja preşedintelui Casei de Asigurări să verifice informaţiile apărute în presă.

Reacţia lui Tudose a fost provocată de o ştire difuzată de un post de televiziune în care se relata că doi pacienţi au fost aduşi pe targă, cu automobilul, de la 40 de kilometri, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a obţine adeverinţele necesare tratamentului întrucât adeverinţele se eliberează doar personal sau cu procură notarială. Cel care îi îngrijea nu avea nici procură deoarece notarul a refuzat să o elibereze întrucât cei doi pacienţi sunt şi bolnavi psihic.

După ce în presă au apărut imagini cu mai mulţi bolnavi, întinşi pe jos, pe holul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor, unde aşteptau eliberarea unei adeverinţe, ministrul Florian Bodog şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cer demararea unei anchete interne la CAS Bihor.

„Ca urmare a informaţiilor publice referitoare la tratamentul nedemn si degradant la care au fost supuşi pacienţii, în cadrul relaţiei cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor, Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi conducerea CNAS au cerut directorului CAS Bihor să dispună de urgenţă demararea unei anchete administrative prin care să stabilească adevărul şi sa identifice persoanele vinovate. Cercetarea administrativă este un demers legal şi absolut necesar pentru a face lumină în acest caz, câtă vreme sunt implicate persoane cu statutul de funcţionar public”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, transmis MEDIAFAX.

„Considerăm că derapajul înregistrat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor este unul deosebit de grav. Ca urmare, Ministrul Sănătăţii a dispus trimiterea inspectorilor din Corpul de control la CAS Bihor, în colaborare cu Direcţia generală monitorizare control şi antifraudă CNAS. Această echipă mixtă de anchetă va efectua cercetări extinse la CAS Bihor, activitatea sa desfăşurându-se în paralel cu ancheta administrativă demarată astăzi (joi - n.red.)”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a trimis inspectorii din Corpul de control la CAS Bihor, după ce în presă au apărut imagini cu mai mulţi bolnavi, întinşi pe jos, pe holul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bihor, unde aşteptau eliberarea unei adeverinţe.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog şi conducerea CNAS au cerut directorului CAS Bihor demararea unei anchete administrative prin care să stabilească adevărul şi să identifice persoanele vinovate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis joi MEDIAFAX. Totodată, Florian Bodog a cerut conducerii Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate Bihor să realizeze cât mai repede toate verificările necesare şi să prezinte autorităţilor concluziile acesteia, în vederea identificării şi sancţionării tuturor vinovaţilor.

"Considerăm că, derapajul înregistrat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor este unul deosebit de grav. Ca urmare, ministrul Sănătăţii a dispus trimiterea inspectorilor din Corpul de control al MS în colaborare cu Direcţia generală monitorizare control şi antifraudă CNAS la CAS Bihor", potrivit sursei citate.

Echipa mixtă de anchetă va efectua cercetări extinse la CAS Bihor, activitatea sa desfăşurându-se în paralel cu ancheta administrativă demarată joi.

Reacţia vine după ce, în presă, au apărut mai multe imagini cu bolnavi care nu se puteau deplasa, aduşi cu targa la CAS Bihor şi lăsaţi să aştepte pe jos, pe holul instituţiei pentru a obţine adeverinţe de asigurat.

Sursa foto: www.crisana.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici