Bărbatul căruia i-au fost implantaţi electrozi intracerebral pentru tratamentul epilepsiei este bine

Bărbatul căruia i-au fost implantaţi şapte electrozi intracerebral pentru tratamentul epilepsiei se simte bine la o zi de la intervenţie, starea acestuia fiind monitorizată două săptămâni, a declarat, joi, Ioana Mândruţă, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

1094 afișări
Imaginea articolului Bărbatul căruia i-au fost implantaţi electrozi intracerebral pentru tratamentul epilepsiei este bine

Bărbatul căruia i-au fost implantaţi electrozi intracerebral pentru tratamentul epilepsiei este bine (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Echipa formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni din România a făcut, în premieră pentru România, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, această operaţie complexă de implantare de electrozi intracerebrali pentru identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic, în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei, a spus medicul Ioana Mândruţă.

Intervenţia a avut loc miercuri, în Clinica de neurochirurgie funcţională de la Spitalul Bagdasar-Arseni, condusă de directorul medical Mircea Gorgan, şi a fost realizată de o echipă multidisciplinară condusă de medicul Jean Ciurea.

Din echipa de specialişti implicaţi în acest caz medical, premieră pentru România, au mai făcut parte Alin Răşină, Ioana Mândruţă, Cristina Gorgan şi Andrei Barborică.

"Scopul nostru este de a vindeca afecţiunea, de aceea aceste înregistrări realizate cu ajutorul electrozilor au ca scop delimitarea clară a zonei de unde pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale", a mai spus Ioana Mândruţă.

Potrivit medicului neurolog, acest tip de intervenţie se adresează celor care nu-şi mai pot controla crizele cu tratamentul medicamentos adecvat. După o astfel de intervenţie, pacientul poate lucra şi poate fi integrat social.

Pacientul care a fost supus acestui implant are 37 de ani şi suferă de epilepsie focală, care este localizată în zona vizuală a creierului.

După implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie - Secţia de neurologie condusă de profesor doctor Ovidiu Băjenaru, unde va fi testat timp de două săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes.

Metoda folosită se numeşte "stereoelectroencefalografie" şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud, în Spitalul Saint Anne din Paris, la mijlocul anilor '70.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă, a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici