Băsescu a oferit distincţii victimelor exploziilor de la mina Petrila, dar şi supravieţuitorilor

Preşedintele Traian Băsescu a oferit, duminică, la sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, distincţii post mortem minerilor şi salvatorilor care şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor de la mina Petrila din 15 noiembrie 2008, dar şi supravieţuitorilor deflagraţiilor.

171 afișări
Imaginea articolului Băsescu a oferit distincţii victimelor exploziilor de la mina Petrila, dar şi supravieţuitorilor

Băsescu a oferit distincţii victimelor exploziilor de la mina Petrila, dar şi supravieţuitorilor (Imagine din arhivă; Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

La sediul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani a fost organizată, duminică, o ceremonie pentru acordarea distincţiilor victimelor şi supravieţuitorilor deflagraţiilor din 15 noiembrie de la mina Petrila.

În cadrul ceremoniei, preşedintele Traian Băsescu a oferit distincţii post mortem minerilor şi salvatorilor care şi-au pierdut viaţa în urma deflagraţiilor, dar şi minerilor şi salvatorilor răniţi, precum şi ortacilor care au participat la operaţiunile de salvare de după explozie.

Astfel, inginerul Vişan Trandafir a primit, post mortem, Ordinul Naţional pentru merit în Grad de Cavaler, iar Marcel Alecsa, Sorin Bîlbă, Attila Elekeş, Daniel Frăţilă, Dan Mateş, Nicolae Puian au primit, post mortem, Medalia Naţională pentru merit Clasa a III-a.

Totodată, şase ingineri - Vasile Dan, Ioan Dăbuleanu, Mihai Doşa, Sorin Holingher, Constantin Jujan şi Andrei Orban - care au participat la operaţiunile de salvare au primit Ordinul Naţional pentru merit în Grad de Cavaler, iar 20 de mineri şi salvatori supravieţuitori care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor au primit Medalia Naţională pentru merit Clasa a III-a, fiind vorba de Nicolae Alecsa, Vasile Badea, Alin Băran, Nicolae Cristea, Constantin Grigoraş, Cristian Guţă, Daniel Ianc, Marius Ichim, Alexandru Kantor, Peter Kutaşi, Petrică Leonte, Ionică Marius, Vasile Murăraşu, Ştefan Pena, Leonard Rotzik, Alexandru Socolescu, Anghel Stoian, Sorin Trăilă, Florin Ţîrle, Călin Ţipţer.

Distincţiile celor care au murit în urma exploziilor au fost ridicate de către soţiile lor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după decernarea distincţiilor, că i-a fost greu să aleagă locul unde să se desfăşoare acest moment, pentru că de obicei astfel de ceremonii au loc la Palatul Cotroceni.

"A fost un moment (15 noiembrie 2008 când au avut loc exploziile de la mina Petrila - n.r.) care m-a marcat. Am văzut atunci solidaritatea în momente deosebite a unor oameni la care se vede cinstea şi corectitudinea în felul lor de a fi în fiecare zi. Nu vreau să fie un discurs politic, pentru că adesea politicienii ies din normalitate. 15 noiembrie seara m-a marcat şi am văzut o altă faţă a oamenilor. Îmi amintesc împietrirea familiilor, curajul şi sacrificiul salvatorilor cu care m-am întâlnit atât la Spitalul din Petroşani, cât şi la Bucureşti. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost solidaritatea dintre mineri şi familiile victimelor şi solidaritatea dintre salvatori şi ceilalţi mineri, dispuşi să îşi dea viaţa pentru aproapele lor. Este locul unde oamenii sunt mai oameni. Acest lucru este impresionant şi greu de separat", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, minerii din Valea Jiului reprezintă o categorie care dincolo de risc îşi asumă două valori, respectiv solidaritatea şi credinţa.

Acesta a adăugat că nu vor fi închise mine în Valea Jiului şi că CNH va fi parte a unei companii energetice care va fi înfiinţată anul viitor.

După ceremonie, Traian Băsescu a semnat în cartea de onoare a CNH.

La ceremonie, au participat ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, autorităţi locale şi minerii răniţi şi salvatorii care au participat la scoaterea victimelor din subteran.

Decretele Prezidenţiale au fost date în 22 decembrie 2008 şi au fost publicate în Monitorul Oficial în 29 decembrie anul trecut.

La Mina Petrila, în 15 noiembrie 2008 au avut loc două explozii în urma cărora 13 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 15 au fost răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici