Băsescu a semnat pensionarea procurorului Alexandru Lele

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru eliberarea din funcţie, prin pensionare, a lui Alexandru Lele, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - cel care în 2002 a fost pus sub acuzare pentru corupţie, iar anchetatorul său, Cristian Panait, s-a sinucis.

330 afișări
Imaginea articolului Băsescu a semnat pensionarea procurorului Alexandru Lele

Băsescu a semnat pensionarea procurorului Alexandru Lele (Imagine: Csikos Rolland/Mediafax Foto)

Şeful statului a semnat, potrivit Preşedinţiei, decretele pentru eliberarea din funcţie pentru Gebescu Maria, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovita - pensionare, Lele Alexandru Florian, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor - pensionare, Rădulescu Alecsandrina, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - pensionare şi Safta Doina, judecător la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti - demisie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în această vară, sancţionarea cu avertisment a procurorului bihorean Alexandru Lele, pentru "exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă", acuzaţiile referindu-se la nelucrarea unor dosare pentru perioade mari de timp, raportarea unor statistici nereale, cercetarea şi arestarea ilegală a unor persoane.

Secţia de procurori în materie disciplinară a CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva lui Alexandru Lele, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, şi a aplicat sancţiunea "avertisment". "În urma unei anchete desfăşurate de Comisia de disciplină pentru procurori, CSM a admis că, în cazurile semnalate, magistratul şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă şi a efectuat cu întârziere lucrările din motive imputabile, încălcând prevederile Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor", informa purtătorul de cuvânt al CSM.

Acuzaţiile se referă la arestarea, în aprilie 2001, a omului de afaceri orădean Adrian Tărău, exonerat ulterior de instanţele de judecată, care au declarat arestarea fiului fostului prefect PSD drept o gravă eroare judiciară şi au obligat statul român la despăgubiri de 20.000 de lei în favoarea acestuia.

Totodată, Lele a fost judecat şi pentru alte abateri disciplinare, pe care le-ar fi comis înainte de suspendarea sa din magistratură în 2002, şi a căror verificare a fost întreruptă pe perioada anchetei penale derulate împotriva sa până în decembrie 2008, când s-a finalizat prin scoaterea de sub urmărire penală.

În raportul care a stat la baza analizei CSM, întocmit de Parchetul Curţii de Apel Oradea, se arată că în perioada 1994-2000 procurorul orădean a lăsat în nelucrare dosare penale pentru perioade mari de timp, iar în 2001 ar fi raportat statistici nereale.

Lui Lele i s-a mai imputat achitarea definitivă a 32 de persoane pe care le-a trimis în judecată şi despre care s-a dovedit că nu au comis faptele respective, respectiv arestarea ilegală şi cercetarea abuzivă a mai multor persoane.

În 24 ianuarie 2008, Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de faptul ca Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul instanţei supreme l-au scos de sub urmărire penală pe Alexandru Lele, suspendat ca urmare a unor acuzaţii de corupţie.

Procurorul Alexandru Lele este cel care, în aprilie 2001, a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul unui fost prefect PSD al judeţului, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă cu produse petroliere, demers care a fost mult discutat în contextul în care magistratul a fost acuzat ulterior de corupţie.

În 27 martie 2002, procurorul bucureştean Cristian Panait (29 de ani) de la Parchetul instanţei supreme, în baza unui mandat legal, a descins la locuinţa procurorului orădean Alexandru Lele, care chemase jurnalişti la el acasă, pentru a asista la demersul anchetatorului său. Lele critica modul în care decurgea ancheta în cazul său, afirmând că aceasta are conotaţii politice.

În 10 aprilie 2004, procurorul Cristian Panait - cel care a declanşat acţiunea penală împotriva lui Lele, demers judiciar semnat şi de şeful anchetatorului, Ovidius Păun - s-a sinucis, aruncându-se de la etajul imobilului în care locuia în sectorul 2 al Capitalei.

Toată ancheta în cazul Lele a fost ulterior reluată, procurorul bihorean fiind trimis în judecată. Ulterior, în 25 mai 2006, dintr-un motiv procedural dosarul a fost restituit Parchetului, unde, un an mai târziu, s-a închis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici