Băsescu: CC să constate că instanţele şi-au arogat competenţele Legislativului şi Guvernului

Preşedintele Traina Băsescu cere Curţii Constituţionale să constate faptul că instanţele şi-au arogat competenţe ce aparţin autorităţii legislative, prin edictarea de norme juridice, prerogativă ce aparţine Parlamentului şi în anumite situaţii, strict delimitate de Constituţie, Guvernului.

15 afișări
Imaginea articolului Băsescu: CC să constate că instanţele şi-au arogat competenţele Legislativului şi Guvernului

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, Traian Băsescu cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea judecătorească, reprezentată în cauză de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, şi Parlamentul României şi Guvernul României, pe de altă parte, generat de modul în care instanţele judecătoreşti înţeleg să-şi exercite prerogativele constituţionale în soluţionarea anumitor litigii, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, prin crearea de norme juridice, prerogativă ce aparţine Parlamentului şi în anumite situaţii, strict delimitate de Constituţie, Guvernului.

Autorităţile mai-sus enunţate, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parlamentul şi Guvernul sunt autorităţi publice. În consecinţă, condiţia existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între autorităţi publice este îndeplinită.

Conflictul ivit este unul de natură constituţională, purtând asupra atribuţiilor exclusive ale autorităţii judecătoreşti, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de-o parte, după cum reies din Capitolul VI, Titlul III din Constituţie şi asupra atribuţiilor Parlamentului şi Guvernului, pe de altă parte, astfel cum rezultă din Capitolul I şi III, Titlul III din Constituţie.

Izvorul conflictului îl reprezintă hotărârile judecătoreşti prin care s-au acordat drepturi de natură salarială în lipsa unor dispoziţii legale în vigoare. În jurisprudenţa sa Curtea Constituţională a soluţionat conflicte juridice de natură constituţională ce au avut la bază emiterea unei hotărâri judecătoreşti. Astfel, prin Decizia nr. 1222 din 12 noiembrie 2008, Curtea Constituţională a statuat că nesocotirea de către instanţa supremă, prin pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti, a unei decizii a Curţii Constituţionale generează un conflict juridic de natură constituţională deoarece autoritatea implicată este pusă în imposibilitatea de a respecta atât hotărârea judecătorească cât şi decizia Curţii Constituţionale.

"Aşa cum s-a stabilit în jurisprudenţa Curţii Constituţionale «Conflictul juridic de natură constituţională între autorităţi publice presupune acte sau acţiuni concrete prin care o autoritate sau mai multe îşi arogă puteri, atribuţii sau competenţe, care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori omisiunea unor autorităţi publice, constând în declinarea competenţei sau în refuzul de a îndeplini anumite acte care intră în obligaţiile lor». (Decizia Curţii Constituţionale 53 din 29 ianuarie 2005)", mai spune sursa citată.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici