Băsescu: Cei care aleg pensiile private nu mai pot munci la negru

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că persoanele care participă la sistemul privat de pensii nu mai pot alege munca la negru şi nu mai pot accepta ca angajatorul să le treacă pe cartea de muncă un salariu mai mic decât cel real.

1 afișare
Imaginea articolului Băsescu: Cei care aleg pensiile private nu mai pot munci la negru

Băsescu: Cei care aleg pensiile private nu mai pot munci la negru

Preşedintele a participat la conferinţa cu tema "17 septembrie 2007 – startul pensiilor private obligatorii în România", organizată de "Ziarul Financiar".

Menţionând că aceste contribuţii la sistemul privat de pensii se fac din salariul brut, Băsescu a arătat că este foarte importantă suma trecută în cartea de muncă drept salariu şi i-a încurajat pe angajaţii care vor contribui la acest sistem să nu mai accepte ca pe cartea de muncă să aibă un salariu mai mic decât cel pe care îl primesc efectiv.

El a adăugat că România are un deficit consistent de forţă de muncă, astfel încât intimidarea salariatului de către angajator nu mai funcţionează.

Şeful statului a menţionat că în anul 2050, la 145 de beneficiari de pensii vor exista 100 de persoane angajate, în cazul în care nu se vor lansa politici de creştere a natalităţii.

Sistemul de pensii administrate privat (pilonul II) debutează luni, 17 septembrie.

Salariaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani vor fi obligaţi să aleagă un fond de pensii care să le administreze contribuţiile – până la data de 17 ianuarie 2008 cel târziu –, iar pentru cei între 35 şi 45 de ani aderarea va fi opţională. Cei sub 35 de ani care nu îşi vor exprima opţiunea pentru un fond vor fi distribuiţi aleatoriu de Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private.

În primul an de activitate, 2% din contribuţia totală de 9,5% pentru asigurările sociale pe care o plăteşte fiecare angajat va ajunge în administrare privată.

Potrivit datelor statistice, numărul salariaţilor cu vârsta de până în 35 de ani se ridică la circa 2,5 milioane. La această cifră se adaugă alţi circa 1,5 milioane de salariaţi cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani.

Numărul companiilor autorizate pe Pilonul II se ridică la 14, potrivit autorităţii de reglementare în domeniul pensiilor private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici