Băsescu cere respingerea legii care înfiinţează Fundaţia "Proiect Ferentari", iniţiată de Guvern

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat, luni, reexaminarea şi respingerea legii care înfiinţează Fundaţia "Proiect Ferentari", de utilitate publică, actul normativ fiind iniţiat de Guvern pentru derularea proiectelor de integrare a romilor.

1224 afișări
Imaginea articolului Băsescu cere respingerea legii care înfiinţează Fundaţia "Proiect Ferentari", iniţiată de Guvern

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu reclamă faptul că legea nu prevede exact normele de la care face excepţie în momentul în care stabileşte înfiinţarea Fundaţiei de către Secretariatul General al Guvernului, dar şi suprapunerea de atribuţii cu Agenţia Naţională pentru Romi.

"Nu se prevede ce rol are SGG, prin atribuire echivocă «se înfiinţează Fundaţia «Proiect Ferentari» a Secretariatului General al Guvernului», nefiind deci clar dacă fundaţia se află în subordonarea SGG sau acesta este fondator al acestei entităţi. De asemenea, nu se stabilesc în mod clar în expunerea de motive argumentele care stau la baza derogării prevăzute la Art. 1, simpla invocare a «situaţiei de fapt existente la momentul actual» nefiind suficientă să fundamenteze elaborarea proiectului de lege de către Guvernul României. În acelaşi context, prin Art. 3, sunt enumerate activităţile, în vederea realizării obiectivelor acestei fundaţii. Astfel, învederăm faptul că acestea se suprapun cu atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Romi, agenţie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului", se arată în solicitarea de reexaminare.

În plus, şeful statului contestă calitatea Fundaţiei de structură apolitică prin faptul că prin mecanismul de numire a conducerii, SGG stabileşte ce reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale face parte din structura de conducere.

"Denumirea fundaţiei creează confuzie cu privire la destinaţia propriu-zisă a acestui organism. Denumirea induce percepţia că organismul se va concentra pe situaţia comunităţii rome din aria urbană Ferentari, în timp ce aria obiectivelor arată că această fundaţie va urmări «îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc»”, mai susţine şeful statului.

Traian Băsescu cere respingerea actului normativ înaintat spre promulgare.

Legea prevede, la primul articol, că, "prin derogare de la prevederile OG 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii aprobată cu modificări şi completări prin Legea 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se înfiinţează Fundaţia «Proiect Ferentari» a Secretariatului General al Guvernului, persoană juridică română, fără scop patrimonial, de utilitate publică".

Fundaţia are ca obiective principale îmbunătăţirea permanentă a condiţiior de viaţă ale romilor şi "identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul rural sau urban". De asemenea, are printre atribuţii implementarea de activităţi investiţionale în zona Ferentari- Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunităţile de romi autorităţilor locale, oferirea de asistenţă tehnică Agenţiei Naţionale pentru Romi şi ONG-urilor romilor, atunci când este solicitată, dar şi promovarea culturii rome în România şi la nivel internaţional.

Statutul fundaţiei este aprobat prin ordin al secretarului general al Guvernului, iar Consiliul director este compus din 7 membri: câte doi desemnaţi de Parlament, Guvern şi de administraţia locală şi unul din partea unui ONG stabilit de secretarul general al Guvernului.

Premierul Victor Ponta a făcut referire la acest proiect la jumătatea lunii iulie, când, în urma discuţiei cu omologul său francez inclusiv privind problema integrării populaţiei de etnie romă, a afirmat că ONG-urile care critică Guvernul pentru ineficienţa politicilor de integrare a romilor sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind mulţi bani şi şi organizând multe dezbateri fără ca eficienţa să crească, şi că Executivul va cheltui mai bine banii.

"Organizaţiile neguvernamentale pe care le invocaţi sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Însă în 20 de ani s-au folosit foarte mulţi bani, s-au făcut foarte multe dezbateri şi, din păcate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucureşti, care un proiect special dedicat de integrare şi de dezvoltare a nivelului de viaţă", a afirmat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici