Băsescu: Dacă în 2010 s-a făcut ajustare brută a salariaţilor, în 2011 să se treacă la ajustare fină

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în 2011 vor continua politicile de reducere a cheltuielilor, atât sociale cât şi cu forţa de muncă, precizând că dacă în 2010 s-a făcut o ajustare destul de brută a numărului de salariaţi, anul viitor trebuie să se treacă la ajustarea fină.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă în 2010 s-a făcut ajustare brută a salariaţilor, în 2011 să se treacă la ajustare fină

Băsescu: Dacă în 2010 s-a făcut ajustare brută a salariaţilor, în 2011 să se treacă la ajustare fină (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Vor continua politicile de reducere a cheltuielilor, atât sociale cât şi cu forţa de muncă. Dacă în 2010 s-a făcut o ajustare destul de brută a numărului de salariaţi, în 2011 trebuie să se treacă pe ajustarea fină", a spus Băsescu.

El a menţionat că România nu va ajunge "nici mâine, nici poimâine" la o creştere economică de 8%, în contextul explicării necesităţii flexibilizării Codului Muncii. "N-o sa ajungem, nici mâine, nici poimâine, la 8% creştere economică", a declarat Traian Băsescu referindu-se la necesitatea de a flexibiliza Codul Muncii.

El a adăugat că România îşi va relua creşterea economică "lent şi bazat, în primul rând, pe investiţii şi, mult mai puţin, pe bule imobiliare şi pe consum excesiv". "Deci, nu vor mai fi creşteri explozive, care să absoarbă rapid forţa de muncă şi, atunci, dacă nu intervenim acum, creând un avantaj şi patronilor şi salariaţilor, riscul, ca, pe termen lung, foarte mulţi cetăţeni să nu aibe plătite contribuţiile sociale şi de sănătate, creşte. Deci, din acest motiv, în primul rând, pentru a proteja interesele celor aflaţi în câmpul muncii, trebuie să flexibilizăm Codul Muncii", a mai arătat şeful statului.

Băsescu a declarat că, din punctul său de vedere, dacă va exista un excedent al veniturilor, din punctul său de vedere, ar trebui redirecţionat către crearea de noi locuri de muncă, nu pentru recuperarea ajustării de 25% a salariilor bugetarilor.

"Deocamdată, Guvernul a constatat că se poate încadra în suma de 39 de miliarde fond de salarii, făcând o mărire cu 15%. Dacă economia va avea performanţe, dacă colectarea va fi mai bună, va rămâne să se ia o decizie politică, dacă un eventual excedent de venituri va fi dirijat către investiţii, pentru creare de locuri de muncă, pentru că este una din cheile anului 2011, crearea de locuri de munca. Deci, se vor duce banii la investiţii, pentru creare de locuri de muncă, pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii sau în salarii", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că opţiunea sa ar fi prima variantă. "Dacă mă întrebaţi pe mine, opţiunea este locuri de muncă, întreprinderi mici şi mijlocii", a conchis şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici