Băsescu: Guvernul să discute cu FMI, medicii şi profesorii să fie plătiţi după complexitatea muncii

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului să introducă în viitorul acord cu Fondul Monetar Internaţional un proiect pilot, cu începere din 2011, privind încheierea unor contracte cu medicii şi profesorii, pe baza cărora aceştia să fie salarizaţi în funcţie de complexitatea activităţii.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să discute cu FMI, medicii şi profesorii să fie plătiţi după complexitatea muncii

Băsescu: Guvernul să discute cu FMI, medicii şi profesorii să fie plătiţi după complexitatea muncii (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a explicat că, urmare a unui astfel de sistem, aceste categorii de persoane nu vor mai fi bugetari şi angajaţi ai statului.

"Să nu mai facem din medici cerşetori", a spus Băsescu miniştrilor.

Preşedintele a arătat totodată că este necesar ca spitalele fără activitate să fie închise sau comasate cu alte unităţi medicale.

"Într-un eventual acord cu Fondul, va trebui să vizăm simplificarea fiscalităţii şi sănătatea, care nu se poate opri la simpla descentralizare. Va trebui să optimizăm costurile prin închiderea spitalelor inutile, prin comasarea altora, prin câteva proiecte pilot în care medicii să fie în contract cu spitalul şi nu slujbaşi ai statului. Aici venim cu o contribuţie importantă în reducerea numărului de salariaţi ai statului, prin privatizarea asistenţei la nivel de medici, în spitale, pe bază de contract, aşa cum vor avea şi profesorii în şcoli, rămânând ca personalul mediu să fie al spitalului, dar medicii vin, au prestaţie, au ore şi sunt plătiţi ca atare. Cred că trebuie să introducem acest proiect pilot încă de anul acesta şi să ni-l asumăm în acordul cu Fondul", a spus Băsescu.

Şeful statului a participat la şedinţa de miercuri a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici