Băsescu: Le-aş spune angajaţilor Oltchim că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a discutat cu conducerea Combinatului Oltchim, că le-ar spune angajaţilor companiei că nu au în moementul de faţă perspectiva şomajului pentru că se ştie ce trebuie făcut în relaţia cu OMV şi cu AVAS.

81 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Le-aş spune angajaţilor Oltchim că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă

Băsescu: Le-aş spune angajaţilor Oltchim că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă

Întrebat cât de mare este riscul închiderii combinatului Oltchim, Băsescu a răspuns: "În situaţii de criză economică, riscurile sunt mari, dar eu cred că nu este cazul la Oltchim sau aş exclude Oltchim-ul ca fiind într-o astfel de situaţie. Trebuie să găsim mijloace de a ne înţelege cu OMV-ul".

"Menţinem capacitatea de producţie în funcţiune la un nivel necesar pentru menţinerea locurilor de muncă", a declarat presei Băsescu, după discuţia purtată cu reprezentanţii conducerii combinatului Oltchim.

El a menţionat că unul din punctele cheie de care are nevoie Oltchim pentru a funcţiona este etilena care se produce la Arpechim Piteşti şi, în acest context, trebuie găsite "formule de discuţie cu OMV".

"Efectele crizei economice din zona euro se vor resimţi mai puternic în lunile următoare, ianuarie, februarie, martie, aprilie şi chiar mai. În această perioadă este vârful de dificultate economică şi nu trebuie să ajungem în situaţia de a închide combinatul", a spus Băsescu.

El a spus că nu percepe că despre Oltchim se poate vorbi în termeni gen "val de disponibilizări", adăugând că "este important ca în situaţii din acestea, în care foarte mulţi vin şi ne prezintă Apocalipsa, să fim extrem de atenţi, pentru că populaţia nu are nevoie de o panică inutilă".

Băsescu s-a arătat convins de faptul că administraţia şi sindicatele de la Oltchim vor găsi soluţia ca perioada dificilă să fie depăşită cu minim de dificultate şi ca angajaţii să nu îşi piardă locurile de muncă.

"Ceea ce trebuie făcut în relaţia cu OMV, cu AVAS, trebuie făcut de pe acum, pentru a nu periclita funcţionarea combinatului", a spus şeful statului.

Băsescu a spus că îi este cunoscută situaţia datoriilor, programul de dezvoltare, investiţiile şi programele viitoare legate de companie.

Întrebat despre perspectiva ca 550 de angajaţi ai Oltchim să fie scoşi la pensie, preşedintele a răspuns: "Cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare într-o situaţie de criză se poate considera că au o soluţie".

"Înţeleg că peste 200 sunt deja în cumul de salariu cu pensie, deci aici nu avem o problemă, iar până la 550 îndeplinesc deja condiţiile de pensionare, deci au o sursă de venit. Problema este pentru cei care n-ar avea o altă sursă de venit şi au copii la şcoală, au de întreţinut familii şi ar trebui să plece acasă. Sigur că orice loc de muncă este important, dar aici trebuie lucrat cu înţelepciune între administraţie şi sindicat", a adăugat Băsescu.

El a precizat că, în astfel de momente, sindicatul şi administraţia firmei trebuie să devină parteneri pentru a-i putea sprijini eficient pe cei care muncesc.

Întrebat ce le-ar spune angajaţilor Oltchim, Băsescu a răspuns: "Eu le-aş spune că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă, având în vedere că am înţeles ce trebuie făcut. Sunt convins că se va putea face şi în relaţia cu OMV-ul şi în relaţia cu AVAS-ul".

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, îşi va reduce cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate, ca urmare a deciziei companiei de a cumpăra temporar mai puţine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, cauzată de scăderea cererii pe piaţă.

"Oltchim a hotărât să reducă temporar cantitatea de etilenă şi propilenă cu care se aprovizionează de la Petrom, având în vedere evoluţia pieţelor şi a mediului de afaceri pe fondul crizei financiare internaţionale, cu efecte asupra scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă", se arată într-un comunicat al companiei transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit comunicatului, Petrom, care prin rafinăria Arpechim este principalul furnizor de materii prime al Oltchim, a fost de acord cu decizia reducerii

 "Eu le-aş spune că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă, având în vedere că am înţeles ce trebuie făcut. Sunt convins că se va putea face şi în relaţia cu OMV-ul şi în relaţia cu AVAS-ul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici