Băsescu: Prejudicii pentru ce se întâmplă cu o rachetă în afara spaţiului României, răspunderea SUA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri că, potrivit tratatului cu SUA pe tema scutului, eventualele prejudicii sunt în responsabilitatea SUA pentru orice se întâmplă în afara României.

103 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Prejudicii pentru ce se întâmplă cu o rachetă în afara spaţiului României, răspunderea SUA

Băsescu: Prejudicii pentru ce se întâmplă cu o rachetă în afara spaţiului României, răspunderea SUA (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a explicat că Acordul încheiat cu SUA are prevederi legate de protecţia mediului şi a cetăţenilor, dar şi legate de răspundere.

"Răspunderea... Ce se întâmplă pe teritoriul României este în răspunderea statului român. Ce se întâmplă în afara teritoriului, spaţiului aerian al României, este în responsabilitatea SUA", a explicat Băsescu la TVR1.

El a exemplificat, spunând că se referă la situaţia în care s-ar putea ca o rachetă lansată de la Deveselu să cadă pe teritoriul unui alt stat.

"La lansarea unei rachete poate să rezulte căderea în afara teritoriului României a unor elemente ale rachetei. Eventuale prejudicii sunt în responsabilitatea SUA pentru orice se întâmplă în afara României. Ce se întâmplă pe teritoriul României este în responsabilitatea României", a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că tratatul prevede şi "un angajament clar al SUA de a apăra România împotriva atacurilor şi ameninţărilor cu rachete antibalistice".

El a spus că baza de la Deveselu se află sub jurisdicţie românească. "Este un element de echilibru între declanşarea eventualelor lovituri - care este în responsabilitatea SUA - şi legislaţia sub care acţionează, care este românerască", a spus preşedintele.

Totodată, şeful statului s-a referit şi la problema costurilor pe care le va presupune amplasarea elementelor antirachetă la Deveselu.

"Costurile pentru instalarea echipamentului le suportă SUA. Costurile cu funcţionarea bazei, atât cât va fi utilizată de partea americană şi de partea română revin partajat, funcţie de proporţia utilizată de fiecare", a spus preşedintele.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, în 13 septembrie, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici