Bazac: Noua grilă de salarizare pentru sistemul sanitar este echitabilă

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, vineri, că grila de salarizare pentru personalul din Sănătate, aşa cum se regăseşte după ultimele modificări, a ajuns la o formă echitabilă, fiind pentru prima dată când salariile vor ţine cont de pregătirea profesională şi de experienţă.

731 afișări
Imaginea articolului Bazac: Noua grilă de salarizare pentru sistemul sanitar este echitabilă

Bazac: Noua grilă de salarizare pentru sistemul sanitar este echitabilă (Imagine: Mediafax Foto)

"Aşa cum am promis la începutul negocierilor, facem eforturi pentru păstrarea demnităţii profesiei celor care lucrează în sistemul sanitar. În condiţiile situaţiei economice şi sociale actuale, consider că grila de salarizare pentru personalul din Sănătate, aşa cum se regăseşte după ultimele modificări, a ajuns la o formă echitabilă şi care creează premisele dezvoltării unei cariere profesionale - este pentru prima dată când salariile din sistem vor ţine cont de pregătirea profesională şi de experienţa acumulată în timp", a spus ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, citat într-un comunicat de vineri al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit lui Bazac, în condiţiile în care coeficienţii pentru mai multe categorii sociale au fost reduşi, Ministerul Sănătăţii a reuşit să obţină echivalarea funcţiei de medic primar cu cea de conferenţiar, cu coeficienţi între 4,20 şi 5,25, în funcţie de vechimea în muncă. Negocierea a pornit de la coeficienţi între 4,05 şi 5,10.

De asemenea, medicul specialist, care reprezintă categoria cu ponderea cea mai mare în unităţile sanitare, va beneficia de coeficienţi între 3,30 şi 4,15. Iniţial, s-a discutat despre coeficienţi de salarizare între 3 şi 3,75. Medicii rezidenţi între anii I şi VII vor beneficia de coeficienţi între 2,45 şi 3,20.

Suplimentar, cadrele medicale mai pot să beneficieze atât de sporuri corespunzătoare condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, în limita unui procent de 30% din salariul de bază, cât şi de venituri obţinute în urma efectuării gărzilor.

Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că noua grilă de salarizare pentru medici a fost gândită astfel încât coeficientul maxim al unei categorii profesionale să fie mai mic decât coeficientul minim al categoriei superioare. Astfel, nu vor mai exista situaţii în care medicul specialist să câştige mai mult decât cel care are primariatul.

Prin această măsură, se dă posibilitatea cadrelor medicale din România să-şi dezvolte cariera profesională în conformitate cu gradele profesionale dobândite şi pe baza experienţei acumulate, a mai spus Bazac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici