Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.
Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru
13 feb. 2009, 14:53, Social

Rep.: Cât credeţi că veţi rămâne ministru al Sănătăţii ?

I.B.: Mi-e greu să spun. Nu cred că este important cât eşti ministru, ci ce rămâne după ce nu mai eşti ministru. Nu sunt legat foarte tare de acest scaun. Cred că am posibilitatea să încep un anumite tip de reforme, pe care alţii nu au avut curajul să le facă. Nu am niciun fel de stres, dacă se va decide să nu mai fiu ministrul Sănătăţii. Am unde să lucrez. Revin de unde am plecat.

Rep.: Când veti aduce în România Ferrari California?

I.B.: Este deja în garajul de la Forza Rossa de trei săptămâni şi lansarea probabil cam peste trei săptămâni.

Rep.: Ce vă doriţi pentru sistem azi?

I.B.: Îmi doresc foarte mult să pot aduce concurenţa în sistem.

Am trei deziderate importante. La două ţin foarte foarte mult – transparenţă, de la semnarea actelor publice, la cheltuirea banilor. În câteva săptămâni, am să apăs puternic pe pedală, şi vom avea un portal "Ro Health", în care vom publica toate costurile şi cheltuielile din România, să vadă orice om de ce un medicament sau o operaţie costă mai mult într-un spital. După ce vom face acest lucru, cunocut sub denumirea "tehnică de comparare" şi care există cu rezultate bune în Anglia, Germania şi alte ţări, am să introduc concurenţă în ceea ce priveşte modalitatea de atragere a banilor.

Sănătatea este ultimul bastion al regimului comunist. Dacă presa a fost prima zonă în care concurenţa a fost reală şi s-a văzut, Sănătatea este ultimul bastion unde nu funcţionează concurenţa. Dacă nu este concurenţă, nu este progres.

După ce începem procesul de acreditare al spitalelor, cu paşi mici, introducem pachetul de servicii şi co-plata, apoi introducem asigurări complementare, poate sistemul se mai dinamizează.

Am încercat să am un calendar de măsuri şi încerc să îl şi respect.

Între a gestiona pompieristic probleme de tip Slatina care nu sunt exclusiv probleme ale Ministerului Sănătăţii, dar pentru care ministrul are responsabilitate, şi a pune în practică măsuri de genul ăsta, aş prefera să rămân la a doua variantă.

(Interviu realizat de Elvira Gheorghiţă, [email protected])

Cele mai grele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate sunt excesul de reformă şi foarte puţină restructurare, mai spune ministrul, care îşi doreşte, în mandatul său, introducerea mai multor ghiduri clinice şi protocoale terapeutice.

Ministrul Sănătăţii crede că o parte din plăţile informale care se practică în sistemul de sănătate ar putea fi legalizate, iar experienţa sa de pacient în spitalele româneşti l-a făcut să vrea "un pic mai multă calitate în actul medical".

Ministrul Ion Bazac se declară adeptul unor măsuri pragmatice, graduale pentru problemele sistemului de Sănătate, în detrimentul gestionării "pompieristic" a cazurilor "de tip Slatina".

Prezentăm textul integral al interviului:

Reporter: În 2002, când eraţi în minister v-aţi gândit vreodată că veţi ajunge ministrul Sănătăţii?

Ion Bazac:Vreţi să vă răspund foarte sincer? Nu m-am gândit nici în noiembrie 2008 că voi ajunge ministrul Sănătăţii. De fapt, nici nu mi-am dorit să fiu ministrul Sănătăţii. S-a hotărât politic că este nevoie ca la Ministerul Sănătăţii să fie cineva care să aducă puţină experienţă din zona privată şi să fie medic. Aşa s-a ajuns ca eu să fiu ministrul Sănătăţii.

Dar, vă spun foarte sincer, nu mi-am dorit poziţia asta. Şi ăsta este şi motivul pentru care sunt destul de neinhibat şi relaxat în tot ceea ce fac acum.

Pentru că fac exact ceea ce cred că trebuie făcut pentru sistemul de sănătate, pe de o parte, iar pe de altă parte cred că experienţa pe care o am ca specialist în sănătate publică este extrem de folos în acest moment şi mai este foarte de folos perioada de patru ani când am condus o companie aflată în primele zece din lume şi în care, evident, modul în care se cheltuiesc fondurile este extrem de raţional şi extrem de bine pus la punct.

Şi cred că îmi este de folos acum această experienţă. Repet, nu am crezut nici în noiemebrie că voi fi ministrul Sănătăţii.

Rep: Aţi ezitat vreo clipă atunci când aţi fost propus ministrul Sănătăţii?

I.B.: Am ezitat, da.

Rep: Aţi fost propus de preşedintele partidului?

I.B.: Mi-a propus conducerea Partidului Social Democrat şi lucrul acesta a fost validat de tot Comitetul Executiv al PSD. Eu sunt membru în PSD de nouă ani. Sunt membru într-o organizaţie care a avut rezultate foarte bune electorale în tot acest interval de timp. Din punct de vedere al votului popular, este pe locul doi pe ţară organizaţia de Brăila. Sigur că au fost premiate cu protofolii în guvern organizaţiile cele mai meritorii ale PSD. Aşa s-a ajuns ca Ministerul Sănătăţii să aparţină organizaţiei de Brăila şi să fiu eu propus ministrul Sănătăţii.

Rep: Aveţi o relaţie bună cu preşedintele României?

I.B.: Eu cred că preşedintele României, la acest moment – 2009, un an de criză – este un factor important care să menţină împreună un guvern de mare coaliţie. Cred că dorinţa preşedintelui României de a forma această coaliţie, pentru a găsi soluţii să trecem peste această perioadă dificilă, a fost determinantă. Am o relaţie ca de la ministru la preşedintele ţării.