Video Bazac: Nu mi-am dorit să fiu ministru

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, spune, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că se simte realaxat şi neinhibat în ceeea ce face, pentru că nu şi-a dorit acest post şi anunţă pentru luna martie o "scădere puternică" a preţurilor la medicamente.

27 afișări

Cele mai grele probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate sunt excesul de reformă şi foarte puţină restructurare, mai spune ministrul, care îşi doreşte, în mandatul său, introducerea mai multor ghiduri clinice şi protocoale terapeutice.

Ministrul Sănătăţii crede că o parte din plăţile informale care se practică în sistemul de sănătate ar putea fi legalizate, iar experienţa sa de pacient în spitalele româneşti l-a făcut să vrea "un pic mai multă calitate în actul medical".

Ministrul Ion Bazac se declară adeptul unor măsuri pragmatice, graduale pentru problemele sistemului de Sănătate, în detrimentul gestionării "pompieristic" a cazurilor "de tip Slatina".

Prezentăm textul integral al interviului:

Reporter: În 2002, când eraţi în minister v-aţi gândit vreodată că veţi ajunge ministrul Sănătăţii?

Ion Bazac:Vreţi să vă răspund foarte sincer? Nu m-am gândit nici în noiembrie 2008 că voi ajunge ministrul Sănătăţii. De fapt, nici nu mi-am dorit să fiu ministrul Sănătăţii. S-a hotărât politic că este nevoie ca la Ministerul Sănătăţii să fie cineva care să aducă puţină experienţă din zona privată şi să fie medic. Aşa s-a ajuns ca eu să fiu ministrul Sănătăţii.

Dar, vă spun foarte sincer, nu mi-am dorit poziţia asta. Şi ăsta este şi motivul pentru care sunt destul de neinhibat şi relaxat în tot ceea ce fac acum.

Pentru că fac exact ceea ce cred că trebuie făcut pentru sistemul de sănătate, pe de o parte, iar pe de altă parte cred că experienţa pe care o am ca specialist în sănătate publică este extrem de folos în acest moment şi mai este foarte de folos perioada de patru ani când am condus o companie aflată în primele zece din lume şi în care, evident, modul în care se cheltuiesc fondurile este extrem de raţional şi extrem de bine pus la punct.

Şi cred că îmi este de folos acum această experienţă. Repet, nu am crezut nici în noiemebrie că voi fi ministrul Sănătăţii.

Rep: Aţi ezitat vreo clipă atunci când aţi fost propus ministrul Sănătăţii?

I.B.: Am ezitat, da.

Rep: Aţi fost propus de preşedintele partidului?

I.B.: Mi-a propus conducerea Partidului Social Democrat şi lucrul acesta a fost validat de tot Comitetul Executiv al PSD. Eu sunt membru în PSD de nouă ani. Sunt membru într-o organizaţie care a avut rezultate foarte bune electorale în tot acest interval de timp. Din punct de vedere al votului popular, este pe locul doi pe ţară organizaţia de Brăila. Sigur că au fost premiate cu protofolii în guvern organizaţiile cele mai meritorii ale PSD. Aşa s-a ajuns ca Ministerul Sănătăţii să aparţină organizaţiei de Brăila şi să fiu eu propus ministrul Sănătăţii.

Rep: Aveţi o relaţie bună cu preşedintele României?

I.B.: Eu cred că preşedintele României, la acest moment - 2009, un an de criză - este un factor important care să menţină împreună un guvern de mare coaliţie. Cred că dorinţa preşedintelui României de a forma această coaliţie, pentru a găsi soluţii să trecem peste această perioadă dificilă, a fost determinantă. Am o relaţie ca de la ministru la preşedintele ţării.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici