Berceanu: Solicitarea sindicaliştilor Metrorex este exagerată

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi că solicitarea sindicaliştilor de la Metrorex privind creşterea salariilor cu 26% este exagerată şi o discuţie legată de eventuala majorare a salariilor va avea loc la începutul anului viitor, după aprobarea bugetului companie pe anul 2010.

9 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Solicitarea sindicaliştilor Metrorex este exagerată

Berceanu: Solicitarea sindicaliştilor Metrorex este exagerată (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Ei vor să încheie contractul colectiv pentru 2010, care nu se poate face acum, pentru că legea spune că nu se poate încheia înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli (pentru 2010, n.r.). Chiar dacă unii aşa făceau, vom discuta acest lucru la începutul anului viitor", a afirmat Berceanu.

El a spus că guvernul a aprobat miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex pentru anul 2009 şi le-a reamintit angajaţilor de la metrou că jumătate din fondurile companiei reprezintă subvenţii de la stat.

Totodată, el a atras atenţia că Fondul Monetar Internaţional nu a acceptat creşteri salariale mai mari decât inflaţia.

"Anul trecut, în noiembrie, Orban (Ludovic Orban, fost ministrul al Transporturilor, n.r.) le-a dat o mărire de 23%, pentru că erau alegeri parlamentare. S-au plătit acele salarii mari o lună în 2008 şi restul în 2009", a spus Berceanu.

De asemenea, ministrul i-a transmis primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, că poate transfera Metrorex de la MTI la administraţia locală în orice moment. "Dacă Oprescu doreşte Metrorex-ul, putem mâine dimineaţă să-l transferăm şi se poate ocupa dumnealui de aceste probleme, dacă doreşte", a mai spus Berceanu.

Aproximativ 700 de sindicalişti de la metrou s-au adunat, joi, în faţa Ministerului Transporturilor, pentru a protesta faţă de refuzul administraţiei Metrorex de a începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă.

Ulterior, sindicaliştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor, după ce au avut o discuţie cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascălu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici