Biserica Catolică: Compasiune faţă de cetăţenii homosexuali. NU legalizării parteneriatului civil

Reprezentanţii Bisericii Catolice spun că nu sunt împotriva garantării drepturilor civile ale cetăţenilor homosexuali, faţă de care trebuie să existe respect, compasiune şi delicateţe, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate şi fără legalizarea parteneriatului civil.

911 afișări
Imaginea articolului Biserica Catolică: Compasiune faţă de cetăţenii homosexuali. NU legalizării parteneriatului civil

Biserica Catolică: Compasiune faţă de cetăţenii homosexuali. NU legalizării parteneriatului civil (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Într-un comunicat de presă transmis marţi, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti precizează că ”învăţătura Bisericii Catolice (Catehismul Bisericii Catolice) îndeamnă la respect, compasiune şi delicateţe faţă de persoanele homosexuale”, amintind despre un interviu al Papei Francisc, care spunea că dacă o persoană homosexuală este de bunăvoinţă şi e în căutarea lui Dumnezeu, el nu este în măsură să o judece.

Conform sursei citate, Biserica Catolică nu este împotriva garantării drepturilor civile ale cetăţenilor homosexuali, însă consideră că aceste drepturi pot fi garantate şi fără legalizarea parteneriatului civil, ”prin care se doreşte de fapt echivalarea acestuia cu căsătoria şi implicit cu familia naturală, întemeiată pe uniunea dintre un bărbat şi o femeie”.

”Opunându-se legalizării parteneriatelor civile, Biserica Catolică nu vrea să impună o gândire proprie, ci să salvgardeze o realitate naturală care nu este impusă de vreo religie, ci de natura însăşi. Papa Francisc spunea recent, în timpul călătoriei sale în Filipine: «Să fim atenţi la noile colonizări ideologice. Există colonizări ideologice care caută să distrugă familia. (…) Ca familii, trebuie să fim foarte puternici, să spunem nu oricărei încercări de colonizare ideologică a familiei. (…) Familia este, de asemenea, ameninţată de tot mai multe încercări din partea unora de a redefini însăşi instituţia căsătoriei prin intermediul relativismului, al culturii efemerului, al unei lipse de deschidere faţă de viaţă. Orice ameninţare la adresa familiei este o ameninţare faţă de societate însăşi. Viitorul acesteia trece prin familie»”, arată reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, precizând că Papa îi îndeamnă pe catolici să ocrotească familiile lor, întrucât familia este cea mai mare comoară a unei naţiuni.

Poziţia Bisericii Catolice în această privinţă nu diferă de cea a Bisericii Ortodoxe Române, adaugă sursa citată.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, marţi, proiectul legii parteneriatului civil, iniţiatorul Remus Cernea arătând că sunt 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de relaţii, iar membrii comisiei şi reprezentanţii bisericii spunând că este o încercare de a submina familia tradiţională.

Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc.

Remus Cernea le-a spus membrilor comisiei că acest parteneriat ar aduce beneficii din punctul de vedere al patrimoniului, al sănătăţii, al moştenirii, al protecţiei în cazul violenţei domestice.

"Sunt 800.000 persoane din România care trăiesc în astfel de relaţii, legea este făcută fără discriminare şi se referă la persoanele care convieţuiesc împreună pe baza afecţiunii reciproce şi care nu se căsătoresc", a spus Cernea.

El a explicat, ulterior, că este o falsă critică faptul că parteneriatul civil s-ar referi la persoane de acelaşi sex.

"Sunt persoane heterosexuale care au susţinut necesitatea acestui act normativ. Sunt şi parlamentari care trăiesc în cupluri din acestea, în uniuni consensuale, în parteneriate civile, care de facto există. Mai sunt persoane care au trecut prin experienţa nefericită a unei căsătorii, sunt multe divorţuri, sunt oameni care, trecând printr-un divorţ sau prin două divorţuri, nu doresc să se mai căsătorească, dar care au un partener cu care convieţuiesc şi pentru astfel de persoane legea este necesară", a explicat jurnaliştilor Cernea.

Reprezentantul Asociaţiei Accept Florin Buhuceanu a arătat că este trist pentru familiile bazate pe uniuni consensuale, pentru aparţinătorii şi copiii lor că acest proiect a fost respins de deputaţii din Comisia juridică.

"O asemenea discriminare cu care operează parlamentarii din Comisia juridică perpetuează inegalitatea de tratament între familiile care trăiesc în uniuni consensuale, nerecunoscute de lege şi familiile bazate pe căsătorie. E trist în primul rând pentru aceste familii, pentru aparţinătorii lor, pentru copiii lor", a adăugat el.

El a arătat că cei aproape 800.000 de români care trăiesc în diverse uniuni consensuale nu se regăsesc în actualul format juridic şi nu au suficientă protecţie. "Instituţia căsătoriei discriminează pe criteriul orientării sexuale, iar cea a parteneriatului civil nu face această diferenţă. Noi nu ne-am ascuns după deget, este o instituţie care vizează atât cuplurile heterosexuale cât şi cuplurile formate din persoane de acelaşi sex, în afara căsătoriei", a adăugat reprezentantul Asociaţiei Accept.

Membrii comisiei au respins în unanimitate acest proiect.

Deputatul PSD Cosmin Necula a arătat că ”singura formulă acceptabilă este cea a relaţiilor între persoane cu sex diferit, iar copilul să trăiască în mediu familial".

El a arătat că adoptarea acestui proiect ar duce la aglomerarea cadrului juridic.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a spus că acest proiect este "o încercare de subminare a familiei tradiţionale şi încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex". "Adoptarea acestui proiect va avea efecte negative în privinţa psihicului copiilor şi este un atentat la valorile familiilor", a mai susţinut el.

Într-un comunicat transmis luni, Patriarhia Română atrăgea atenţia că parteneriatele civile încearcă să slăbească familia tradiţională sau să i se substituie şi reprezintă un atentat la identitatea acesteia, solicitând Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să respingă şi de această dată propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil, întrucât "constituie un atentat la valoarea permanentă a familiei şi la identitatea acesteia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici