Blaga a cerut prefecţilor o evaluare foarte corectă a pagubelor cauzate de inundaţii

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, le-a cerut prefecţilor, în videoconferinţa de vineri, să prezinte o evaluare foarte corectă a pagubelor cauzate de inundaţii, pentru ca, în limita posibilităţilor, să se găsească soluţii pentru fiecare judeţ.

22 afișări
Imaginea articolului Blaga a cerut prefecţilor o evaluare foarte corectă a pagubelor cauzate de inundaţii

Blaga a cerut prefecţilor o evaluare foarte corectă a pagubelor cauzate de inundaţii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Vasile Blaga a spus că vrea să obţină "o oglindă" a situaţiei din fiecare zonă, pentru a putea interveni eficient unde este nevoie.

El s-a consultat, în cadrul videoconferinţei, şi cu directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, şi cu directorul Institutulul Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu.

Ion Sandu a anunţat că vineri la ora 18.00 judeţul Iaşi iese de sub codul portocaliu şi intră judeţul Galaţi, până sâmbătă la ora 12.00. Tot sâmbătă, partea de est iese de sub atenţionare, însă rămân părţile de deal din judeţele Bacău, Neamţ, Suceava şi zonele înalte din Maramureş, Harghita, Bihor, până duminică.

Petre Stanciu a precizat că Prutul şi Siretul, în zona Zvoriştea, au trecut pe cod portocaliu.

În ceea ce priveşte Dunărea, aceasta are un debit de 1.900 de metri cubi pe secundă, fiind în creştere. Hidrologii estimează că, pe 28-29 iunie, Dunărea va atinge un debit de 13.200 de metri cubi pe secundă.

Stanciu a precizat că în aval de Porţile de Fier II sunt evacuate debite de peste 11.500 de metri cubi pe secundă, pentru a permite ca viitura ce se îndreaptă spre Tulcea şi Delta Dunării să nu fie prinsă de cea care se formează în amonte.

Ministrul Vasile Blaga le-a cerut, astfel, prefecţilor, să fie pregătiţi pentru viitura de pe Siret, observând că sunt probleme la confluenţa Prutului cu Siretul şi cu Dunărea.

Prefectul judeţului Galaţi a precizat că sunt probleme cu infiltraţiile de apă din diguri, cu alunecările de teren şi a avertizat că valea oraşului Galaţi este inundabilă, iar ploile nu s-au oprit.

Totodată, prefectul judeţului Brăila a anunţat că Dunărea a depăşit cota de inundaţii cu 40 de centimetri în zona municipiului, fiind la nouă centimetri de cota de pericol (660 de centimetri). În cazul în care fluviul depăşeşte această cotă de pericol, va fi necesară evacuarea a 98 de persoane cazate într-un cămin din apropierea apelor.

La rândul său, subsecretarul de stat la Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a cerut reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să avertizeze populaţia din zonele ce urmează a fi inundate să nu folosească apa din fântâni până la reavizarea acesteia.

Ministrul Vasile Blaga a solicitat, astfel, prefecţilor să fie vigilenţi şi să se asigure că nu vor exista pierderi de vieţi omeneşti. El le-a solicitat prefecţilor să rămână în judeţele proprii până la depăşirea situaţiei.

La finalul videoconferinţei, Blaga a subliniat necesitatea păstrării unei comunicări permanente cu prefecţii, "la orice oră", pentru a se putea interveni operativ în vederea diminuării pagubelor produse de inundaţii.

Hidrologii au emis o nouă avertizare de inundaţii valabilă de vineri, ora 16.00, până duminică, la aceeaşi ora, menţinând codul portocaliu pe Prut şi Crasna şi instituindu-l în judeţele Bacău, Buzău, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Harghita, în vreme ce codul galben vizează 12 judeţe ale ţării.

Specialiştii prevăd, pentru următoarele două zile, scurgeri de pe versanţi, torenţi, pârâie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici