Blaga: România doreşte un tratament corect, chiar mai aspru, pentru aderarea la Spaţiul Schengen

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat că aderarea la Spaţiul Schengen presupune îndeplinirea unor condiţii strict tehnice, iar România doreşte un tratament corect, chiar mai aspru decât cel aplicat statelor care au aderat anterior, în condiţiile în care va fi frontieră de est a UE.

16 afișări
Imaginea articolului Blaga: România doreşte un tratament corect, chiar mai aspru, pentru aderarea la Spaţiul Schengen

Blaga: România doreşte un tratament corect, chiar mai aspru, pentru aderarea la Spaţiul Schengen (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Aderarea la Spaţiul Schengen şi oferirea dreptului cetăţenilor români de a circula liber în spaţiul Schengen este mai mult decât un angajament, este o datorie morală faţă de cetăţenii români", a spus Blaga, miercuri, la reuniunea anuală a diplomaţilor români.

El a spus că pentru îndeplinirea condiţionalităţilor tehnice necesare aderării la Schengen au fost făcute investiţii de peste un miliard de euro, din care o mare parte din fonduri europene.

"Pentru aderarea la Spaţiul Schengen trebuie parcurse anumite etape şi am trecut cu bine 6 din 7 misiuni de evaluare. Principala concluzie a celor şase rapoarte este că România a ajuns într-un stadiu avansat al pregătirilor şi este în cea mai mare măsură pregătită să adere", a spus Blaga.

El a adăugat că va trebui făcută şi o reevaluare a unui raport.

"Singurul raport care presupune o reevaluare este cel al frontierelor terestre", a spus Blaga. El s-a referit în acest context la terminalele aeroporturilor din Bucureşti şi Timişoara.

Ministrul a mai apreciat că a fost o măsură greşită în 2008 decizia de a construi un nou terminal la Otopeni, dar că speră că acesta va fi gata la 1 noiembrie pentru că vizita de evaluare va fi pe 15-16 noiembrie.

"Fiecare raport de evaluare a conţinut şi recomandări referitoare la ce mai trebuie făcut", a spus Blaga. El a adăugat însă că în multe cazuri România a fost dată şi ca "exemplu de bune practici", menţionând pregătirile în privinţa frontierei maritime, "una dintre cel mai bine puse la punct prin implementarea Somar".

Ministrul a menţionat şi că stabilirea unei legături între subiecte precum problematica romilor şi aderarea la Spaţiul Schengen nu este corectă, deoarece criteriile pe care România trebuie să le îndeplinească în acest sens sunt strict tehnice.

"Şi aceste condiţii vor fi îndeplinite de România. Nu dorim decât un tratament corect, ba chiar, fără a fi lipsit de modestie, mai aspru decât cel aplicat statelor care au aderat în ultimul val", a spus Blaga, adăugând că responsabilitatea României va fi de securizare a frontierei estice a unui spaţiu de 500 de milioane de cetăţeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici