Boc: Dacă nu se respectă angajamentele internaţonale ar putea să nu fie plătite salariile şi pensiile

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seară, la Realitatea TV, că nerespectarea angajamentelor internaţionale ale României ar putea aduce riscul să nu poată fi plătite salariile şi pensiile.

22 afișări
Imaginea articolului Boc: Dacă nu se respectă angajamentele internaţonale ar putea să nu fie plătite salariile şi pensiile

Boc: Dacă nu se respectă angajamentele internaţonale ar putea să nu fie plătite salariile şi pensiile (Imagine: Mediafax Foto)

"Nerespectarea angajamentelor internaţionale ale României poate aduce un asemenea risc", a spus Emil Boc răspunzând unei întrebări privind declaraţia preşedintelui Traian Băsescu potrivit căreia fără tragerea celor două tranşe de la FMI şi UE, în noiembrie şi decembrie vor fi dificultăţi, putând exista imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile.

"Putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile, în condiţiile în care azi, la Curtea Constituţională, s-a amânat legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi care viza realizarea de economii prin acrodarea concediilor fără plată zece zile la aparatul bugetar. Asta ne pune în dificultate. Prima criză pe care o avem este cea economică, iar criza politică trebuie rezolvată găsind formule să susţinem criza economică", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că România are nevoie, în prezent, de un premier care să aibă experienţă economică, în relaţia cu băncile şi cu instituţiile economice şi financiare internaţionale.

"Având în vedere situaţia economică pe care s-a suprapus şi criza politică, opţiunea mea rămâne aceea că prioritatea majoră este tratamantul pentru criza economică. Crica politică este adăugată peste criza economică de partide, care nu au avut responsabilitatea a ceea ce fac", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a spus că, în aceste condiţii, opţiunea lui este spre "un om care să aibă expertiză economică şi experienţă" în relaţia cu băncile şi instituţiile economice şi financiare internaţionale

"Opţiunea mea este spre un prim-ministru care să aibă capacitatea de a coordona toate ministerele şi instituţiile de care depinde realizarea obligaţiilor noastre mai ales în relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană. Problema acordului cu FMI şi cu UE nu este legată doar de Ministerul Finanţelor, ci de îndeplinirea condiţiilor pe salarizare, de restructurarea aparatului de stat, de îndeplinirea condiţiilor asumate pe sistemul de pensii, de absorbţia fondurilor europene, toate acestea constituindu-se într-un ansamblu", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că "fără să tragem cele două tranşe de la FMI şi UE în octombrie, noiembrie, decembrie, putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici