Boc: Guvernul poate lua contramăsuri, precum impozite, dacă preţul la carburanţi e nejustificat

Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, precum impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor, a declarat , luni seara, premierul Emil Boc.

53 afișări
Imaginea articolului Boc: Guvernul poate lua contramăsuri, precum impozite, dacă preţul la carburanţi e nejustificat

Boc: Guvernul poate lua contramăsuri, precum impozite, dacă preţul la carburanţi e nejustificat (Imagine: Mediafax Foto)

El a precizat, la postul public de televiziune, că a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe această piaţă, cerând în acelaşi timp Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu.

"În privinţa preţului, eu am dat dispoziţie la două verificări paralele, una la Consiliul Concurenţei, pentru a vedea dacă nu este vorba de practici de monopol, şi la ANAF, să verfice, practic, gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul la benzină, pentru că în acele condiţii, dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat într-o asemenea perioadă foarte dificilă, şi statul român poate avea câteva contramăsuri specifice economiei de piaţă", a spus Boc.

Premierul a explicat că statul nu are mijloace directe pentru a reglementa preţul carburanţilor, dar că poate interveni indirect "pentru a-i trage la răspundere pe cei care măresc nejustificat preţurile", şi a menţionat că pot fi impuse anumite impozite. El nu a prezentat detalii, arătând că doreşte mai întâi să afle rezultatul verificărilor.

"Pot lua o decizie numai după ce am aceste informaţii, Guvernul nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate, pe căi indirecte, să-i tragă la răspundere pe cei care majorează preţurile nejustificat într-o economie de piaţă, fie că e vorba de monpol, fie că e vorba de profit. Statul român nu spune că nu e legal, dar poate să impună şi el anumite impozite. Deci, are la dispoziţie asemenea modalităţi, pe care le analizăm, în condiţiile în care o asemenea analiză va fi posibilă", a spus Boc.

El a adăugat totodată că românii plătesc în prezent "preţul politicii iresponsabile" a Guvernului Năstase de privatizare a Petrom, fără posibilitate de intervenţie nivelul redevenţelor.

"Acum plătim preţul acelei politici iresponsabile, care nu a ţinut cont de interesul naţional, şi dacă veţi vedea suma cu care s-a vândut Petrom-ul, 600 milioane de euro, şi veţi compara cu ce listări există pe piaţa internaţională la companii similare Petrom, veţi vedea că acele companii se vând cu 18 miliarde de euro, nu cu 600 de milioane de euro, şi dacă veţi vedea ce obligaţii şi-a luat statul român în contractul de peivatizare, ajungi la o concluzie care nu are nimic în comun cu interesul naţional, în sensul că statul, prin contracul de privatizare cu Petrom, a trebuit să investească aproape câţi bani a luat de la Petrom pentru a-şi onora obligaţiile din contract", a spus Boc.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat anterior că şeful Guvernului a cerut Ministerului Finanţelor clarificări în ceea ce priveşte preţul carburanţilor.

Asociaţia pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi a anunţat că, joi, niciun taximetrist nu va cumpăra carburant din nicio staţie de distribuţie, în semn de protest faţă de creşterea preţului la carburanţi.

Prima formă de protest a taximetriştilor independenţi a început după 1 ianuarie, când aceştia au început să plătească cu mărunţiş preţul carburantului, blocând în acest fel staţii de distribuţie.

Asociaţia avertizează că, dacă după aceste forme de protest, Guvernul, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Consiliul Concurenţei nu iau atitudine împotriva creşterii excesive a preţului la carburant, activitatea va fi oprită la nivel naţional, din martie, după modelul transportatorilor greci.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a declarat, în luna noiembrie, că preţurile combustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţă de principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nu înţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate de producători.

Potrivit companiilor petroliere, preţurile la pompă sunt influenţate în principal de evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi de evoluţia cursului leu/dolar.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, LukOil, MOL şi OMV.

Piaţa distribuţiei de combustibili este investigată, încă din 2005, de Consiliul Concurenţei.

Un document guvernamental prezentat, în mai 2008, de MEDIAFAX releva că preţul de vânzare al benzinei la staţiile de distribuţie din ţară este apropiat de nivelurile practicate în statele membre UE, unde puterea de cumpărare a populaţiei este net superioară românilor, în condiţiile în care România beneficiază încă de o derogare a Comisiei Europene şi aplică un nivel redus de accize.

Accizele percepute în România sunt deocamdată sub nivelul celor din alte state UE, datorită unei perioade de tranziţie acordate de către Comisia Europeană pentru atingerea nivelului minim obligatoriu.

Chiar şi în aceste condiţii, preţul de distribuţie la benzină şi motorină practicat în România este apropiat de cel pe care îl plătesc cetăţenii din Luxemburg, Irlanda, Spania, Suedia şi Austria, ţări cu o putere de cumpărare mult peste posibilităţile românilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici