Video Boc: Legea sistemului de pensii va avea la bază principii sănătoase

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că Legea sistemului de pensii care va fi promovată de Guvern, va avea la bază principii sănătoase, "chiar dacă dureroase", unul dintre acestea fiind contributivitatea.

20 afişări

''Legea sistemului de pensii este vitală, debun-simţ şi care vă asigur că va fi promovată de Guvern. Va avea labază principii sănătoase, chiar dacă dureroase. Cel mai importantprincipiu este cel al contributivităţii, adică în măsura în carecontribui la sistemul de asigurări sociale. Poţisă speri să ai o pensie mai mare sau mai mică în funcţie de aceastăcontribuţie şi nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat îndecursul celor 20 de ani în funcţie de influenţele pe carediversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ'', adeclarat Emil Boc la lansarea Raportului Riscuri şi inechităţisociale în România", întocmit de Comisia Prezidenţială pentruAnaliza Riscurilor Sociale şi Demografice.

El a apreciat că un asemenea demers va fi dificil, dar estenecesar pentru ca inechităţile din acest sistem să fie corectatedin timp.

De asemenea, prim-ministrul s-a referit şi la reforma întreguluisistem de asistenţă socială care, din nefericire,susţine el, în momentul de faţă nu este unul ţintit spre persoanelecu nevoi reale.

"Sunt multe persoane cu nevoi şi acolo trebui să ţintim aceleajutoare sociale, acele măsuri de protecţie socială. Dinnefericire, resurse financiare importante se duc acolo unde nu arfi nevoie. Pentru asta este nevoie de fermitate în decizii", aadăugat premierul.

Referindu-se la documentul lansat la Palatul Cotroceni, Emil Bocl-a caracterizat drept pragmatic şi profesionist, afirmând că actulconţine "o diagnoză exactă" a sistemului de protecţiesocială din România.

Totodată, Boc a afirmat că cele trei legi pentru care Guvernulşi-a asumat răspunderea în Parlament reprezintă puncte comune aleacţiunilor actualului Cabinet cu soluţiile prezentate în documentulComisiei prezidenţiale.

"Acest Guvern şi-a pus în joc chiar existenţa lui pentru a puteaaproba această lege (Legea salarizării unitare - n.r.). Aceastălege este necesară de aceea niciun cost politic nu este prea marepentru ca aceste lucruri să fie făcute începând cu salarizareaunitară şi continuând cu celelalte acte normative", a conchis EmilBoc.

La lansarea Raportului "Riscuri şi inechităţi sociale înRomânia", întocmit de Comisia Prezidenţială pentru AnalizaRiscurilor Sociale şi Demografice, desfăşurat marţi, la PalatulCotroceni, au mai participat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, cel alEducaţiei, Ecaterina Andronescu, ministrul Finanţelor, GheorghePogea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şiministrul Muncii şi Protecţiei sociale, Marian Sârbu, reprezentanţiai ONG-urilor şi sindicatelor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici