Boc: Salariile profesorilor nu trebuie majorate din pix, ci bazat pe resursele economiei

Proiectul care reglează salarizarea profesorilor are un caracter tehnic şi politic, rezultat din imposibilitatea majorării cu 50% a salariilor pentru profesori şi din necesitatea ca astfel de creşteri să nu fie acordate "din pix", ci să fie acoperite de resursele economiei, a afirmat premierul Boc.

150 afișări
Imaginea articolului Boc: Salariile profesorilor nu trebuie majorate din pix, ci bazat pe resursele economiei

Boc: Salariile profesorilor nu trebuie majorate din pix, ci bazat pe resursele economiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Sentinţele judecătoreşti vor fi respectate, iar drepturile salariale vor fi achitate în anii următori, conform legii", a spus Boc în plenul Parlamentului.

Guvernul îşi angajează, luni, răspunderea asupra proiectului de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ şi asupra proiectului legii Dialogului Social, în două şedinţe comune consecutive.

Conducerea USL a decis, luni, ca niciun parlamentar de la PSD, PNL sau PC să nu participe la şedinţa de plen a Parlamentului în care Guvernul Boc îşi va angaja răspunderea.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a anunţat, luni, la o întâlnire între conducerea USL şi câteva sute de profesori, că Uniunea va contesta la Curtea Constituţională, până miercuri, la ora 16.00, atât Legea de plafonare a salariilor profesorilor, cât şi Codul de Dialog Social.

Premierul Emil Boc a declarat recent că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, "într-un cuantum şi pe parcursul unui interval" care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia.

Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat în justiţie majorarea salariilor.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, document obţinut şi prezentat duminică de MEDIAFAX, relevă însă că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici