Bogdan Licu: Cer iertare victimelor Revoluţiei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a stabili adevărul

Procurorul general interimar Bogdan Licu a spus că cere iertare victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi societăţii pentru că Ministerul Public nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi.

516 afișări
Imaginea articolului Bogdan Licu: Cer iertare victimelor Revoluţiei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a stabili adevărul

Bogdan Licu:Cer iertare victimelor Revoluţiei pentru neîndeplinirea obligaţiei de a stabili adevărul

„Potrivit documentului, Revoluţia din decembrie 1989 a fost „declanşată prin revolta populară de la Timişoara, continuată în Arad, Brăila, Galaţi, Braşov, Cluj, Craiova, Buzău, Constanţa, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureş, Miercurea-Ciuc, Piteşti, Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării şi transformată în revoluţie anticomunistă, care a dus la căderea regimului criminal. Lupta revoluţionarilor din decembrie 1989, precum şi sacrificiul lor - peste 1.200 de morţi şi mai mult de 7.000 de victime (mutilaţi, răniţi, reţinuţi) - a deschis drumul României spre democraţie”, se arată în mesajul procurorului general interimar.

Mesajul a fost transmis cu prilejul adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluţiei privind comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.

Din cercetările efectuate în Dosarul Revoluţiei, statistica privind numărul victimelor (morţi, răniţi, arestaţi nelegal) din capitală şi câteva oraşe din ţară este următoarea: Bucureşti - 3.484, Timiş - 1.600, Sibiu - 740, Braşov - 332, Brăila - 205, Ilfov - 190, Buzău - 125, Constanţa - 128, Reşiţa - 112 şi Cluj - 127.

„Cerinţa expusă în rezoluţia de mai sus exprimă un deziderat pe care justiţia română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deşi au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.
Obligaţia legală de a efectua cercetări privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit şi revine structurilor militare şi civile din cadrul Ministerului Public.
În anii 2015 şi 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluţiei, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluţii de clasare”, mai punctează Bogdan Licu.

În calitate de procuror general (interimar), acesta a dispus în două rânduri infirmarea soluţiilor respective şi redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanţa de judecată competentă, ultima la data de 27 noiembrie.

„Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reuşit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, şi nu au respectat numeroasele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului. Victimele au dreptul să afle adevărul şi să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovaţi. (...) Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi societăţii româneşti în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toţi aceşti ani, a obligaţiei legale de a stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, mai spune procurorul general interimar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici