Bogdan Marinescu, urmărit penal în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu", Bogdan Marinescu, pentru neglijenţă în serviciu şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă, în dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti.

357 afișări
Imaginea articolului Bogdan Marinescu, urmărit penal în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti

Bogdan Marinescu, urmărit penal în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Procurorii ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus, în urmă cu o zi, începerea urmăririi penale faţă de Bogdan Marinescu, informează, joi, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anchetatorii au stabilit că Bogdan Marinescu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", nu a efectuat demersuri pentru înfiinţarea în cadrul unităţii spitaliceşti a Serviciului Intern de Prevenire şi Protecţie (conform prevederilor Legii 319/2006).

"Acest serviciu ar fi trebuit să aibă în competentă inclusiv analizarea alegerii, cumpărării, întreţinerii şi utilizării echipamentelor de muncă, a echipamentelor de protecţie colectivă şi individuală şi care ar fi putut identifica pericolele şi riscurile de natură electrică, aspect care a avut un rol favorizant în producerea incendiului din data de 16.08.2010", spun procurorii.

În urma incendiului din 16 august de la Maternitatea Giuleşti au murit şase bebeluşi, iar cinci au fost internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" cu răni grave. După mai multe săptămâni de tratament, toţi cei cinci bebeluşi au fost externaţi din spital, în stare bună.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care instrumentează dosarul penal deschis în urma tragediei, a anunţat, marţi, că procurorii au primit raportul de expertiză tehnică întocmit de experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă.

"Concluziile acestuia sunt în sensul că incendiul izbucnit în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă pentru nou-născuţi s-a produs ca urmare a supraîncălzirii ştecherului ce alimenta aparatul de aer condiţionat, cauza fiind deci una de natură electrică", a informat PICCJ.

Procurorii au mai anunţat că aşteaptă ca la dosar să fie depus raportul final de cercetare, întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, precum şi raportul de necropsie al celor şase nou-născuţi morţi în incendiu şi cel de examinare al nou-născuţilor care au supravieţuit, ambele urmând să fie realizate de legiştii Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) "Mina Minovici".

În dosarul deschis în urma evenimentului. procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în după-amiaza zilei de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima, şi Adrian Ioan Toma, şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, acuzat de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.

Florentina Cîrstea a fost arestată în 24 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici