Boghicevici: Pensiile sub 740 lei nu sunt afectate, contribuţiile plătite nu se restituie retroactiv

Pensiile sub 740 de lei nu sunt afectate de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumele plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile aplicându-se doar pentru viitor, a spus vineri ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

1145 afişări
Imaginea articolului Boghicevici: Pensiile sub 740 lei nu sunt afectate, contribuţiile plătite nu se restituie retroactiv

Boghicevici: Pensiile sub 740 lei nu sunt afectate, contribuţiile plătite nu se restituie retroactiv (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

În cazul pensionarilor care se înghesuie de mai multe zile la instanţe pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, dar şi de restituire a sumelor reţinute până acum, ministrul Muncii a spus că nimeni nu le îngrădeşte dreptul la justiţie, dar că aceştia trebuie să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea.

"Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de reţinerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru că aceste pensii au fost şi sunt plătite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie să ştie că respectăm dreptul de a avea acces la justiţie. Este dreptul fiecărui cetăţean din România să apeleze la acutul de justiţie şi acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu îl îngrădeşte. Vreau doar ca pensionarii să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea. Nu înseamnă că ar fi avut alte drepturi dacă ar fi depus alaltăieri aceste cereri", a precizat Claudia Boghicevici.

Referitor la solicitările de restituire retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate plătite de pensionari, ministrul Muncii a spus că decizia Curţii Constituţionale precizează clar că aceste drepturi sunt calculate şi se aplică pentru viitor.

"În acest moment nu există niciun temei legal pentru a restitui sumele încasate până acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate se va aplica în mod automat pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesară depunerea unor cereri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici