Boghicevici: România susţine creşterea cu 10 la sută a alocărilor Fondului Social European pentru perioada 2014 - 2020

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat miercuri că România susţine propunerea Comisiei Europene de a creşte cu 10 la sută alocările Fondului Social European pentru următoarea perioadă de programare, dar este necesar un consens între partide politice, beneficiari şi societatea civilă.

60 afișări
Imaginea articolului Boghicevici: România susţine creşterea cu 10 la sută a alocărilor Fondului Social European pentru perioada 2014 - 2020

Claudia Boghicevici (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax foto)

Claudia Boghicevici a precizat că negocierile la nivel european pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 vin într-un moment în care în România există o dezbatere publică în ce priveşte eficienţa şi impactul fondurilor europene, dar, analizând critic greşelile făcute, poate fi creionată o strategie pentru această perioadă.

Ministrul Muncii a mai subliniat că România trebuie să ajungă la un consens în acest domeniu, acesta fiind motivul pentru care a propus înfiinţarea unui Consiliu naţional al fondurilor europene.

În opinia ministrului Muncii, România ar trebui să pornească de la asumarea explicită a realităţii, menţionând că greşelile au fost făcute de toate partidele politice.

"Propunem înfiinţarea unui Consiliu naţional al fondurilor europene în ideea de a aduce expertiza societăţii civile, a expeţilor. Din acest consiliu ne propunem să facă parte puterea, opoziţia, experţii. La nivel declarativ cu toţii suntem de acord că avem nevoie de fonduri europene. Invitaţia mea este să transpunem aceste idei în realitate. România are nevoie să vorbească Uniunii Europene pe o singură voce. Este dovedit că în negocierea la nivel european consensul este vital. Este foarte important ca vocea României să fie exprimată în consens. Toate partidele politice trebuie să îşi aducă aportul", a mai spus ministrul Boghicevici.

Demnitarul a precizat că propunerea privind înfiinţarea Consiliului naţional îi aparţine, iar acest organism ar urma să funcţioneze sub coordonarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Ministrul Muncii a precizat că România sprijină menţinerea unei ponderi importante în bugetul de coeziune şi susţine propunerea Comisiei Europene de a creşte cu 10 la sută alocările Fondului Social European faţă de perioada 2007 - 2013.

"Rolul Fondului Social European este foarte important având în vedere problemele generate de criza economică. Concentrarea pe impact şi pe rezultatele programelor este absolut esenţială şi susţinem o implementare simplificată, în special pentru proiectele mici, în care costurile să se reducă", a mai spus Boghicevici.

Ministrul a adăugat că vor fi recompensate programele performante şi a arătat că pentru viitoarea perioadă de programare este necesară concentrarea priorităţilor.

"Este esenţial ca ţările şi regiunile să aibă posibilitatea să selecteze priorităţi de intervenţie", a mai spus ministrul Muncii.

Claudia Boghicevici a declarat că alocările pentru perioada 2014 - 2020 ar trebui să vizeze ocuparea, combaterea şomajului în rândul tinerilor, incluziunea socială, lupta împotriva sărăciei, învăţarea pe tot parcursul vieţii, cercetarea şi inovarea.

Ea a mai menţionat că pachetul legislativ pentru perioada 2014 - 2020 introduce ca element de noutate o mai bună coordonare între diferitele programe europene.

În perioada 2007 -2013, România a avut la dispoziţie prin Fondul Social European (FSE) 3,68 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici