Video Bolnavii de cancer stau cu orele în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supravieţuirea lor. VIDEO

Pacienţii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca stau luni dimineaţă la cozi de zeci de metri în afara spitalului, în frig, fără respectarea distanţei de 1,5 metri între ei.

628 afișări

Emanuel Ungureanu scrie pe Facebook că, în plină epidemie de coronavirus, bolnavii de cancer sunt cei mai expuşi infectării.

„Cozi de zeci de metri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineaţă (luni-n.r.), de la ora 7! Pacienţii cu cancer stau cu orele de dimineaţă la cozi infernale, în frig pentru a primi tratamentul de care depinde supravieţuirea lor. În plină criză COVID-19 aceşti bolnavi sunt cei mai expuşi infectării. Nu poate fi vorba de distanţare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiţi de suferinţa oamenilor şi nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte crimă colectivă”, scrie Ungureanu.

Deputatul a cerut Guvernului să emită online reţetele pentru bolnavii de cancer, să desfiinţeze temporar cardurile de sănătate şi să valideze consultaţii telefonice şi servicii de telemedicină.

De asemenea, Ungureanu a propus Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate eliberarea de către casele de asigurări din judeţe a documentelor pentru pacienţii oncologici în format electronic, eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări imagistice sau de laborator de evaluarea a răspunsului la tratament, fără cardul de sănătate sau pe baza adeverinţei de asigurat.

„Acest tip de serviciu trebuie însoţit de documentarea unei discuţii cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime, din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul”, a explicat Emanuel Ungureanu.

Conducerea Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca nu a putut fi contactată.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat, în schimb, că la coadă stau şi pacienţi noi, dar şi cei care vin la control, tratament, consultaţii.

„Se întâmpla la fel şi până acum, doar că, nefiind situaţia COVID-19, oamenii erau înăuntru. Acum se face triajul în cele 2 corturi din faţa Institutului Oncologic a putea identifica persoane cu simptome şi a nu-i amesteca cu ceilalţi pacienţi. S-au luat toate măsurile posibile de fluidizare, având în vedere numărul foarte mare de pacienţi”, a spus Abrudean.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici