Borbely: Taxa auto, plătită de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o, cu ocazia vânzării - Mediafax

Borbely: Taxa auto, plătită de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o, cu ocazia vânzării

Taxa de primă înmatriculare în noua formă propusă de Guvern va fi plătită de proprietarii tuturor maşinilor aduse în ţară înainte de 1 ianuarie 2007 sau după această dată în cazul în care pentru maşină nu s-a plătit taxa în vechea ei formă, banii urmând să fie daţi la vânzarea autovehiculului.

3202 afişări
Imaginea articolului Borbely: Taxa auto, plătită de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o, cu ocazia vânzării

Borbely: Taxa auto, plătită de toţi proprietarii de maşini care n-au plătit-o, cu ocazia vânzării (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Noua formă a taxei auto va viza toate maşinile aduse înţară înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a plătittaxă. Taxa va fi plătită de vânzător la momentul la carese va face tranzacţia", a declarat, marţi, ministrul Mediului,Laszlo Borbely.

Borbely a refuzat să dea mai multe detalii despre acest subiect,spunând că o decizie finală în acest sens va fi luată în şedinţa deGuvern de miercuri.

Liderii coaliţiei au mandatat Guvernul să impună platataxei auto la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţarăînainte de intrarea în vigoare a acesteia, cuantumul cucare va fi redusă taxa urmând să fie decis de Executiv, au declaratagenţiei MEDIAFAX surse participante la şedinţa coaliţiei.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aarătat la rândul său că introducerea taxei auto şi pentru maşinileintrate în ţară înainte de intrarea în vigoare a acesteia a fostdiscutată şi agreată, luni dimineaţa, de liderii coaliţiei.

În şedinţa de miercuri, Guvernul a amânat o decizie în privinţataxei auto, surse oficiale declarând agenţiei MEDIAFAX cădecizia va fi luată după o analiză de impact şi pe bazaunor discuţii care urmează să aibă loc în cadrulcoaliţiei.

La finalul şedinţei de guvern, ministrul Mediului, LaszloBorbely, a declarat că "ordonanţa sau legea" de modificare a taxeiauto va fi adoptată de Executiv în următoarea şedinţă şi căpropunerea sa este aplicarea unei taxe auto care să fie perceputăla prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 ianuarie2007, data de introducere a taxei de înmatriculare auto, cu oreducere a cuantumului taxei cuprinsă între 20-30%.

Reducerea taxei va fi aplicată pentru toate maşinile, astfelîncât să fie evitată o nouă discriminare, a arătat ministrul.

Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea deJustiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a arătat, într-un punct devedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa deprimă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucâtproduce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din altestate pe teritoriul României.

Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care unromân care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand dinGermania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea înRomânia a reclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelorsecond-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşinisecond-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.

Un document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX relevă căGuvernul discută impunerea taxei auto la prima vânzare a maşinilorintrate în ţară înainte de introducerea taxei, cu un cuantum reduscu 30%, şi restituirea unei diferenţe din banii deja daţi deproprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evitareturnarea unei sume totale de 750 milioane euro.

Experţii juridici au atenţionat Guvernul că România riscăsancţiuni financiare din partea Uniunii Europene, în urmadeclanşării unei posibile proceduri de infringement, şi numeroasealte procese cu proprietarii de maşini, inclusiv cu cei care aupierdut iniţial în instanţă, dacă nu modifică urgent taxa auto şinu restituie din sumele plătite.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici