- Home
- Social
- CONSTANŢA, (27.01.2020, 16:13)
- Andrei Leonte
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bucăţi din cetatea antică Tomis, pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei | FOTO
Tone de pământ pline cu piese arheologice au fost excavate din cetatea Tomis şi aruncate pe un câmp, la marginea Constanţei, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările. Arheologul Octavian Mitroi a declarat că sunt piese importante, din perioada elenistică, romană şi romano-bizantină.
Urmărește
1870 afișări
Bucăţi din cetatea antică Tomis, pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei | FOTO
În pământul depozitat la marginea oraşului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la faţa locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat, luni, presei, că piesele găsite în pământul excavat şi aruncate pe câmp sunt extrem de importante, din perioada elenistică, romană şi romano-bizantină şi că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanţei.
„Văd că avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este şi ceramică elenistică. Ieri (duminică – n.r.), când am fost, am găsit şi un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici. Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Dar, într-adevăr, aici este mai mult decât ceea ce am găsit noi ieri (duminică – n.r.). Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetăţii. Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informaţiilor primite din partea societăţii civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Regele Charles nu se opune unui eventual referendum republican în Australia
-
Polonia vrea suspendarea temporară a dreptului de azil pentru a împiedica migraţia ilegală
-
Ucraina ar putea vinde arme către alte ţări. Producătorii fac presiuni pe guvern să permită exportul / „Armele fabricate în Ucraina şi testate în lupte reale sunt de interes pentru multe ţări"
-
Lucrările întârzie pe cel mai aşteptat lot din A0 – Autostrada Bucureştiului: Grecii de la Aktor spuneau că termină în septembrie cei aproape 18 km, dar cel mai probabil vor fi gata spre finalul anului
Acesta a spus că a înaintat un raport către Direcţia Judeţeană de Cultură, în urma descoperirilor făcute în pământul aruncat la marginea oraşului.
„A fost întocmit şi înaintat un raport cu privire la intervenţia noastră, a arheologilor, din acest loc, şi acum… Eu nu pot să vă spun de ce nu s-a prevăzut supraveghere arheologică, dar ştiu că nu este normal să se continue acele lucrări de construcţie fără un contract de supraveghere şi fără prezenţa unui arheolog care să stea după utilaje. Trebuie să vedem care vor fi urmările acestui referat care a fost întocmit“, a adăugat Octavian Mitroi.
Acesta spune că este bine că povestea a fost făcută publică şi a depăşit graniţele Constanţei, pentru că aşa a ajuns informaţia şi la comunitatea arheologilor din ţară.
„Este bine că povestea a depăşit graniţele Constanţei în urma intervenţiei societăţii civile, s-a aflat şi la Bucureşti, comunitatea arheologilor din România a aflat, a luat act. Acum dacă toată lumea ar fi stat acasă nu mai găseam asta. Nu avem de-a face cu nişte simple cioburi, avem material care trebuia recuperat în cadrul unor cercetări făcute după metodele noastre. Dar cel mai mult mă pune pe gânduri apariţia materialului de epocă elenistică care indică probabilitatea distrugerii unor morminte. Pe noi ne interesează ca arheologi dobândirea de informaţii, nu simpla recuperare de elemente din vechime. Ne interesează ceea ce noi numim contextul descoperirii. În felul acesta putem data complet. Se poate spune că s-au distrus mărturii din istoria Constanţei. Mă refer la săpăturile făcute acum, fără arheolog”.
Zeci de constănţeni au făcut, vineri, un lanţ uman în jurul unor vestigii antice din centrul oraşului, în semn de protest faţă de construirea unui bloc cu patru etaje deasupra unor vestigii ale cetăţii Tomis.
Citește pe alephnews.ro: Unde mergi la surf în România? Constanța este destinația ideală, spune Andrei Damian
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prima competiție de e-sports afiliată SuperLigii de fotbal din România este lansată cu premii de 130.000 de euro
Cine spune că în România nu sunt bani? Un om de afaceri român şi-a cumpărat un avion privat pe care a dat peste 40 mil. euro
Cine este românca ce a creat de la zero în ţara noastră o afacere de 2 miliarde de euro şi care are peste 8.000 de angajaţi şi 900 de unităţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira ITIA
CANCAN.RO
Noul semn de circulație care dă mari bătăi de cap șoferilor. Ce OBLIGAȚIE impune și unde poate fi întâlnit
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe