Bugetul CNAS pe anul viitor - 22,902 miliarde lei, identic cu cel din 2014

Bugetul CNAS pe anul viitor este de 22,902 miliarde lei, identic cu cel din 2014, dar mai mare decât în 2013, când, din cei 23,123 miliarde lei alocaţi, 2,6 miliarde au fost pentru arieratele la medicamente, materiale sanitare din farmacii şi programe, a declarat, luni, şeful CNAS, Vasile Ciurchea.

102 afișări
Imaginea articolului Bugetul CNAS pe anul viitor - 22,902 miliarde lei, identic cu cel din 2014

Bugetul CNAS pe anul viitor - 22,902 miliarde lei, identic cu cel din 2014 (Imagine: Shutterstock)

"În anul 2014, CNAS a avut un buget de 22,902 miliarde lei. Fondurile disponibile în sistem au fost mai mari decât cele alocate în anul 2013, când, din bugetul de 23,123 miliarde lei, s-au utilizat 2,6 miliarde lei pentru aducerea la zi a plăţilor pentru medicamente şi materiale sanitare din farmacii şi programe, aşa cum prevedea Directiva europeană pentru combaterea plăţilor întârziate, transpusă în Legea 7/2013", a explicat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Cu acelaşi prilej, Ciurchea a făcut şi un bilanţ al anului 2014 legat de activitatea instituţiei pe care o conduce.

Astfel, numărul pacienţilor care primesc gratuit tratament oncologic aprobat de CNAS a crescut la 8.866, cu 1.334 mai mulţi decât cei aflaţi în tratament la începutul anului: în ianuarie au fost 7.532 pacienţi în tratament cu medicamente scumpe, în septembrie - 8.607, iar în decembrie - 8.866.

Pe de altă parte, în iulie 2014, au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 17 molecule noi, pentru pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia şi bolile neurologice degenerative. "Până în prezent, au fost aprobate peste 700 de dosare şi s-au cheltuit aproximativ 27 milioane lei", a precizat preşedintele CNAS.

Tot anul acesta, până la finalul lui noiembrie, în cadrul subprogramului de reconstrucţie mamară prin endoprotezare după afecţiuni oncologice, la nivelul întregii ţări au fost 96 de paciente care au au beneficiat de endoprotezare. "Fondurile alocate pentru acest an, în valoare de 1,2 milioane lei, vor fi utilizate în decembrie şi vor forma stocuri pentru primele luni din 2015", a adăugat Vasile Ciurchea.

Referitor, de asemenea, la oncologie, a fost creat subprogramul de monitorizare a evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice prin PET-CT (tomografie computerizată cu emisie pozitronică, una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic), fiind asigurat pacienţilor un acces mai uşor la acest tip de investigaţie. "În 2014 au fost aprobate, în vederea efectuării acestei investigaţii, un număr de 2.993 dosare. În plus, tot în 2014, a fost creat un subprogram de testare genetică destinat bolnavilor de leucemie acută, în cadrul Programului Naţional de Oncologie, finanţat din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate", a mai precizat preşedintele CNAS.

Potrivit lui Ciurchea, prin diagnosticarea precoce, precum şi prin stabilirea pentru aceste afecţiuni a unui tratament personalizat promovat în medicina modernă, se va reuşi îmbunătăţirea vieţii şi durata de supravieţuire a pacienţilor. "Vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice şi de biologie moleculară, pentru diagnosticarea leucemiilor acute. Anual, de acest program vor beneficia, în medie, 800 bolnavi cu leucemie acută. De asemenea, în cadrul Programului naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei, a fost introdusă ca activitate asigurarea tratamentului de substituţie profilactică pentru bolnavii cu hemofilie între 0 şi 18 ani. Fondurile alocate acestui program în 2014 sunt în valoare de 60,2 milioane lei, faţă de 36,9 milioane lei în 2013", a mai spus şeful CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici