Bursă lunară şi cazare gratuită pentru elevii unui colegiu din Timişoara, care nu absentează

La Colegiul “Ferdinand” din Timişoara, cei 180 de elevi înscrişi în trei clase profesionale realizate după model german nu absentează de teama de a nu pierde bursa lunară de 400 de lei. Numărul celor care aleg să facă o meserie este tot mai mare.

939 afişări
Imaginea articolului Bursă lunară şi cazare gratuită pentru elevii unui colegiu din Timişoara, care nu absentează

Bursă lunară şi cazare gratuită pentru elevii unui colegiu din Timişoara, care nu absentează

Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I” din Timişoara este a doua unitate de învăţământ din România în care a fost implementat sistemul claselor profesionale după model german. Practic, elevii care sunt înscrişi în astfel de clase primesc o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, plus 200 de lei din partea firmelor partenere. În plus, elevii pot face practică în companii, iar la finalul studiilor au prioritate la angajare.

În anul şcolar 2016 – 2017, la Colegiul “Ferdinand” din Timişoara au fost formate trei clase profesionale după model german, fiind înscrişi 180 de elevi, majoritatea provenind din sate din judeţul Timiş.

Pentru a primi bursa lunară de 400 de lei, elevii trebuie să respecte două reguli de bază: să nu facă mai mult de 15 absenţe nemotivate într-un semestru şi să nu aibă media scăzută la purtare. Sistemul a fost unul de succes, iar profesorii sunt uimiţi de felul cum s-au schimbat elevii.

„Nu am vrut să merg la liceu pentru că nu ştiu dacă iau BAC-ul. Aşa că am ales şcoala profesională, mai bine ies cu o meserie”, povesteşte Adina Todoruţ.

Adina are 16 ani şi este din satul Gottlob, judeţul Timiş, iar din toamna anului trecut a venit la Timişoara. A aflat de clasele profesionale de tip dual, de bursa de 400 de lei pe care o poate primi lunar, iar la îndrumarea părinţilor, s-a înscris la Colegiul Tehnic Energetic “Regele Ferdinand I”, în clasa a IX-a. A ales o specializare despre care nu ştia mare lucru: operator maşini cu comandă numerică. Vara aceasta, Adina îşi va petrece cinci săptămâni într-o companie, pentru a face practică.

Adolescenta beneficiază de cazare gratuită în internatul şcolii, la fel ca toţi copiii înscrişi în clasele profesionale ale unităţii de învăţământ.

“Cei 400 de lei sunt foarte folositori, cu 300 de lei îmi plătesc mâncarea la cantină pe o lună. Absenţe am foarte puţine, iar notele sunt bune. Aceşti bani te mai motivează să înveţi în plus”, ne spune Adina Todoruţ.

Florin Marian Rus este şeful clasei de-a IX-a în care învaţă şi Adina. Băiatul se laudă că nu are nici măcar o absenţă nemotivată în acest semestru.

“Dacă nu mă credeţi, puteţi să vă uitaţi în catalog”, spune Florin.

Băiatul recunoaşte că părinţii au fost cei care au decis să-l înscrie la această clasă, dar povesteşte că “e bine, după ce termin şcoala profesională, mă pot angaja şi să mă înscriu şi la Seral”.

Luminiţa Filip, directorul Colegiului “Ferdinand” din Timişoara, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că prima clasă profesională după model german a fost realizată în anul 2012, la solicitarea unei multinaţionale, care avea nevoie de electricieni.

“Am început cu o singură clasă de 17 elevi, electricieni, au terminat doisprezece. Din cei doisprezece, toţi au fost angajaţi”, spune Luminiţa Filip.

În anul 2016 - 2017, în cadrul unităţii de învăţământ au funcţionat trei clase profesionale de tip dual, pentru meseriile electrician, electromecanic şi operator maşini cu comandă numerică, fiind înscrişi în clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a un număr de 180 de elevi. Şcoala a încheiat parteneriate cu nouă companii, care-i sprijină pe elevi în cei trei ani de studiu.

Datorită celor două burse în valoare totală de 400 de lei, clasele profesionale ale Colegiului Tehnic Energetic au devenit mai atractive decât cele de la liceu.

“În cele trei clase profesionale avem un număr de 180 de elevi, în timp ce la liceu sunt 150 de elevi. Pe lângă bursa de 400 de lei oferită lunar, cazarea la noi în cămin este gratuită, pentru a-i stimula. Ca să primească acea bursă, e stipulat în contract că elevii nu trebuie să aibă absenţe. Dacă fac mai mult de 15 absenţe nemotivate pe lună, li se taie bursa. De asemenea, trebuie să nu aibă media scăzută la purtare. Nu credeţi cum s-au schimbat aceşti copii. Ei sunt copii de la sat, pentru ei, cei 400 de lei contează. Sunt mai prezenţi la şcoală ca ceilalţi de liceu. Dacă ne uităm într-un catalog de şcoală profesională şi într-unul de liceu, se văd diferenţe, nu fac absenţe să nu piardă acea bursă”, explică Luminiţa Filip.

Cristian Coste este inginer şi predă de 23 de ani. Profesorul care le predă elevilor de la clasele profesionale de la Colegiul Tehnic Energetic spune că elevii sunt motivaţi să fie serioşi datorită bursei de 400 de lei.

“După ce văd ce condiţii au în fabrică, se schimbă. Mulţi nu au curăţenie acasă ca în industria asta. Şi când văd şi ce spectacol e acolo, se lucrează la cel mai înalt nivel în companii. Ei pot să plece să lucreze în orice colţ al lumii, pentru că tehnologia este la fel, poate chiar mai bună la noi. E clar, sunt mai motivaţi, se şi vede pe catalog. Cel mai mare chiulangiu are 21 de absenţe nemotivate pe semestru, şi avea înainte 160-200. 21 de absenţe <la zi> le fac într-o săptămână. După clasa a IX-a, când încep să meargă la fabrică, e altceva, când văd ce e acolo, se schimbă fantastic, se maturizează văzând cu ochii”, povesteşte Cristian Coste.

În anul şcolar 2016 - 2017, aproximativ 2.000 de elevi din judeţul Timiş erau înscrişi în 80 de clase profesionale, dintre care cinci după model german. Pentru anul şcolar următor, vor funcţiona după model dual patru clase profesionale în judeţul Timiş: două la Colegiul Tehnic Energetic, una la Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” din Timişoara, pentru meseria comerciant, şi una la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte” din Lugoj, în domeniul textile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici