Cadou de la MEC. Gratuitate la transport pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar. Cum se face decontarea

Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat vineri că toţi elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat beneficiază de gratuite la transportul de persoane în vederea frecventării cursurilor.

914 afișări
Imaginea articolului Cadou de la MEC. Gratuitate la transport pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar. Cum se face decontarea

MEC anunţă că gratuitate la transport pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunţat pe pagina de Facebook a instituţiei, printr-un mesaj postat vineri seara, care sunt mecanismele de decontare pentru transportul public local, intrajudeţean şi interjudeţean, gratuit, de care beneficiază elevii.

Pentru a beneficia de gratuitate pe transport local, elevii din învăţământul preuniversitar solicită centrelor de emitere a documentelor de transport, în baza carnetului de elev, vizat pe anul în curs, eliberarea documentului de călătorie: legitimaţie de transport/abonament/card sau alte documente-tip cu valabilitate lunară. „Operatorul de transport public local emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50% pentru unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia domiciliază elevul/ raza teritorială a unităţii de învăţământ”, susţin reprezentanţii MEC.

Pentru transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, unitatea de învăţământ eliberează elevului, la cerere, o adeverinţă care atestă calitatea de elev, dreptul acestuia de a beneficia de transport gratuit, precum şi traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu.

„Pe baza acestei adeverinţe, operatorul de transport rutier/naval eliberează elevului documentul de călătorie de tipul legitimaţie de transport/abonament/card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverinţa mai sus amintită. O copie a documentului de călătorie e depusă la şcoală (care centralizează aceste date). Operatorul de transport emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50% pentru consiliul judeţean”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, domiciliaţi în altă localitate faţă de unitatea de învăţământ, depun la începutul fiecărui semestru la secretariatul şcolii o cerere din care să rezulte solicitarea asigurării transportului rutier interjudeţean ca urmare a frecventării cursurilor la respectiva unitate de învăţământ.

„Unitatea de învăţământ eliberează solicitantului o adeverinţă care-i atestă calitatea de elev înmatriculat la respectiva unitate, traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu şi dreptul de a beneficia de transport gratuit. Pe baza acestei adeverinţe, operatorul de transport eliberează elevului legitimaţia de transport gratuit pe traseul prevăzut în adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ. O copie a acestei legitimaţii de transport, cu numele operatorului şi traseul pe care circulă elevul, se depune de către elev/părinte/tutore la unitatea de învăţământ. Operatorul de transport, până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare, se prezintă la unitatea de învăţământ care va certifica numărul de călătorii, efectuate în luna anterioară, în funcţie de prezenţa la cursuri a elevilor care beneficiază de gratuitate pentru transportul interjudeţean. Pe baza situaţiilor certificate de unitatea de învăţământ, operatorul de transport va întocmi deconturi lunare centralizatoare pe care le va transmite Ministerului Transporturilor, lnfrastructurii şi Comunicaţiilor o singură dată pe lună, până la data de 15 a fiecărei luni”, se mai arată în precizările făcute de MEC.

Potrivit acestora, operatorii de transport au obligaţia de a menţine acelaşi tarif pentru elevi pe durata anului şcolar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici