Cai lăsaţi să moară de foame la herghelia din Homorod (Video)

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov a constatat, la ultimul control făcut la ferma de cai de la Homorod, că doi dintre cei 42 de cai din rasa Lipiţan au dispărut, existând suspiciunea că aceştia au murit de subnutriţie.

351 afișări
Imaginea articolului Cai lăsaţi să moară de foame la herghelia din Homorod (Video)

Cai lăsaţi să moară de foame la herghelia din Homorod

Potrivit lui Dorin Enache, directorul executiv al DSVSA Braşov, la ultimul control făcut la ferma din Homorod, în data de 21 martie, s-a constatat că în fermă există 40 de cai din rasa Lipiţan, în condiţiile în care la sfârşitul lunii februarie erau 42 de cai. Conform sursei citate, există posibilitatea ca aceşti cai să fi murit de subnutriţie, la fel cum s-a întâmplat cu alţi patru cai la sfârşitul anului trecut, însă nu poate spune cu exactitate când s-a întâmplat acest lucru.

"Probabil s-a întâmplat în ultima lună, în intervalul în care nu am fost lăsaţi să intrăm înăuntru. Nu putem intra cu forţa, deoarece avem întâi nevoie de acordul proprietarului, iar proprietarul nu ne-a lăsat să intrăm", a declarat Enache, marţi.

În data de 21 martie, o echipă a DSVSA Braşov a reuşit să pătrundă în adăposturile Hergheliei Homorod în vederea evaluării stării de întreţinere, condiţiilor de creştere şi bunăstare a cabalinelor, precum şi a stocurilor de furaje existente. Cu această ocazie, SC Ducatul Equus SRL, firma care deţine herghelia, a fost sancţionată conform Legii nr. 205/2004 cu o valoare de 1.500 lei pentru neasigurarea condiţiilor normale de furajare şi bunăstare, aceasta fiind cea de-a cincea amendă aplicată proprietarului.

"De asemenea, în 23 martie, o echipă formată din reprezentaţii instituţiilor abilitate, şi anume Instituţia Prefectului judeţului Braşov, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, UARZ Braşov şi DSVSA Braşov, a procedat la acţiunea de identificare a animalelor prin citirea şi aplicarea microcipurilor şi la prelevarea de probe de sânge în vederea stabilirii statusului de sănătate. Buletinul de analiză privind depistarea Anemiei Infecţioase Ecvine va fi eliberat în data de 28 martie", a precizat Enache.

Video Stirileprotv.ro

Controalele la ferma din Homorod au început în noiembrie 2007, ca urmare a unei sesizări primite din partea ILPH (International League for the Protection of Horses), organizaţie din Marea Britanie, prin intermediul lui Maior Ian William Kelly - Directorul Departamentului de Instruire şi Afilieri Internaţionale al ILPH-ului. La acea dată, în fermă existau 53 de cai.

DSVSA a iniţiat o nouă anchetă la ferma din Homorod în noiembrie 2008 şi a constatat că din cei 53 de armăsari de rasă care ar fi trebuit să se afle la această fermă au mai rămas doar 42 de exemplare. Patru din animale au murit de subnutriţie, iar pentru alte şapte nu există nici un document legal care să ateste faptul că ar fi fost înstrăinate.

Potrivit sursei citate, din noiembrie 2007 până în prezent, DSVSA Braşov a înaintat către Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Braşov, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Primăria Comunei Homorod, Poliţia Comunei Homorod, DADR Braşov şi Autoritatea Hipica Naţională solicitări scrise privind date legate de identificarea, proprietatea cabalinelor, precum şi aspecte legate de societatea SC Ducatul Equus SRL.

Până în prezent, la herghelie s-au făcut 17 controale şi au aplicat patru amenzi contravenţionale în valoare de 23.000 lei, acestea nefiind plătite. Drept urmare amenzile au fost date în executare silită la Direcţia Finanţelor Publice Braşov.

În urmă cu o săptămână, în 17 martie, subprefectul Emil Niţă anunţase că situaţia de la herghelia de cai de la Homorod nu s-a schimbat deloc de la controlul din luna decembrie şi a propus ca cei care ar fi trebuit să se ocupe de sechestrul fermei să fie propuşi spre destituire.

Pe de altă parte, DSVSA a demarat procedura de sechestrare şi confiscare a animalelor încă de la sfârşitul anului 2008 şi a cerut sprijinul Inistuţiei Prefectului pentru găsirea unei locaţii pentru cai.

"Normele metodologice privind aplicarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor nu stabilesc cadrul legal în care se desfăşoară procedura de sechestrare şi confiscare a animalelor. În acest sens, am solicitat sprijinul Instituţiei Prefectului judeţului Braşov şi al administraţiei locale Homorod, în a identifica locaţia sau locaţiile potrivite pentru hrănirea şi cazarea cailor aflaţi în dificultate", a mai spus directorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici