Camera: Judecătorul de cameră preliminară nu decide dacă trimite dosarul în judecare pe fond

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în sesiune extraordinară, forma adoptată de Comisia juridică la amendamentul Chiuariu, care îl modifică şi care prevede că judecătorul de cameră preliminară nu decide dacă trimite sau nu dosarul în judecare pe fond.

260 afișări
Imaginea articolului Camera: Judecătorul de cameră preliminară nu decide dacă trimite dosarul în judecare pe fond

Camera: Judecătorul de cameră preliminară nu decide dacă trimite dosarul în judecare pe fond (Imagine: Shutterstock)

Amendamentul, în forma Comisiei juridice, a fost adoptat cu 201 voturi "pentru", 19 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

Camera Deputaţilor votase, anterior, amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care judecătorii de cameră preliminară decid dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond.

Amendamentul formulat iniţial de Chiuariu avea următorul cuprins: "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror".

Acest amendament a fost iniţial aprobat de Comisia juridică a Camerei. Ulterior, Comisia juridică a scos din amendamentul lui Chiuariu sintagma "aparenţa de temeinicie", care era esenţa modificării propuse.

Astfel, amendamentul, în forma Comisiei, adoptat luni de plen, în sesiune extraordinară, are următorul conţinut: "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici