Campania de vaccinare, „un succes” în ciuda celor 272 de doze irosite. Proiectul Ordonanţei de Urgenţă: Pierderi de până la 10 % acceptate

  • Am pierdut 272 de doze de vaccin
  • Proiectul Ordonanţei de Urgenţă îţi spune că pierderile admise sunt de 10 %
  • Valeriu Gheorghiţă îţi spune că noi vrem să ajungem la o pierdere de 0,5 %
  • De la pupitrele de declaraţii, chiar şi de la cel al Preşedintelui, campania e un succes
767 afișări
Imaginea articolului Campania de vaccinare, „un succes” în ciuda celor 272 de doze irosite. Proiectul Ordonanţei de Urgenţă: Pierderi de până la 10 % acceptate

Am pierdut 272 de doze de vaccin. Fie nu au fost ţinute la temperatura stabilită, fie s-au spart, fie a rămas vaccin şi nu a fost nimeni la rând la imunizare. Asta înseamnă că am ratat să vaccinăm 1360 de persoane.

„Practic s-a irosit, repet, în medie o doză pe centru. Însă trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la zero, indiferent de cât de mult ne-am dori. Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele pentru că este important ca toate persoanele să aibă acces la vaccinare”, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Iată ce apare în proiectul Ordonanţei de Urgenţă: se acceptă pierderi de până la 10 %. De unde acest procent?

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind campania de vaccinare: „Art. 8. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID 19 sunt admise pierderi cantitative şi valorice pe întreg lanţul de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor, în limitele maxime de 10%.“

„Sunt vaccinuri multidoză, cum este cel BCG pentru care se acceptă chiar până la 50 %. Aceste date sunt internaţionale şi nu sunt stabilite aceste cote în România şi foarte probabil că aceste date au fost preluate din recomandările internaţionale”, adaugă Valeriu Gheorghiţă.

Sunt două idei diferite, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Sunt două chestiuni distincte. În primul rând este o chestiune de principiu, care este asumată la nivel internaţional, faptul că există câteva doze care vor fi pierdute, doze neimputabile, asta este un principiu asumat. Doi, procentul exact, numărul absolut, depinde efectiv de capacitatea adminstrativă, managerială a fiecărui centru de a-şi programa şi de a găsi soluţii pentru fiecare situaţie care apare”, explică el.

E clar, se vor pierde doze, dar cât de atenţi suntem şi unde vrem să ajungem? O doză nu mai înseamnă de azi cinci persoane imunizate, ci şase.

„Ceea ce noi ne propunem e până în 0,5 la sută pierderi. Adică să nu depăşim 0,5. Asta e o diferenţă foarte mare între 10 % şi 0,5 cum spuneţi dumneavoastră. Este ceea ce noi ne propunem prin gestionarea în fiecare centru de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

E loc de eroare, dar totul, cel puţin în declaraţii, merge brici. „Campania de vaccinare până acum este un succes”, afirmă Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici