Carantină în municipiul Bacău din cauza rabiei

Autorităţile sanitar-veterinare din Bacău au decis instituirea carantinei în municipiul Bacău, după depistarea mai multor focare de rabie provenind de la câinii comunitari, până luni fiind eutanasiaţi aproximativ şaizeci de câini de la adăpostul de animale din oraş.

122 afișări
Imaginea articolului Carantină în municipiul Bacău din cauza rabiei

Carantină în municipiul Bacău din cauza rabiei (Imagine: Mediafax Foto)

De la începutul anului şi până în prezent în judeţul Bacău au fost depistate 33 de focare de rabie, majoritatea provenind de la câini şi vulpi.

Ultimul caz de rabie a fost descoperit la sfârşitul săptămânii trecute, la adăpostul de animale din municipiul Bacău.

Potrivit directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Bacău, Vasile Zaharia, rabia a fost depistată la un câine adus din oraş la acest adăpost, animalul murind după două zile. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că animalul avea rabie.

În aceste condiţii, autorităţile sanitar-vetrinare au decis eutanasierea câinilor de la acest adăpost. În primă fază au fost eutanasiaţi 40 de câini fără stăpân. La scurt timp, un al doilea câine de la adăpost a fost găsit mort, analizele confirmând rabia şi în acest caz, astfel că alte 20 de animale au fost eutanasiate.

Directorul DSV Bacău a spus că situaţia este gravă deoarece animalele intră în contact cu oamenii, iar boala se instalează cu opt zile înaintea apariţiei simptomelor. Conform sursei citate, în municipiul Bacău a fost instituită carantina pentru o perioadă de trei luni. De asemeanea, aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul altor zece localităţi învecinete, pe o rază de 30 de kilometri.

În această perioadă este interzis transportul animalelor, scoaterea sau aducerea câinilor la adăpost, iar toţi câinii fără stăpân şi pisicile din oraş vor fi vaccinate.

Preşedintele Fundaţiei Române de Protecţia şi Controlul Animalelor, Mircea Şerbănoiu, a declarat, luni, că adăpostul de animale de la Bacău nu are autorizaţie de funcţionare şi că va cere luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. Reprezentanţii fundaţiei vor avea, în cursul acestei zile, o întâlnire cu conducerea Primăriei şi Prefecturii.

În adăpostul de câini de la Bacău mai sunt în prezent aproximativ 20 de animale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici