Care sunt condiţiile în care locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată

Locuinţa unui parlamentar nu poate fi percheziţionată, iar acesta nu poate fi reţinut sau arestat fără încuviinţarea Camerei din care face parte, se arată în Constituţia României. Locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată fără încuviinţarea Camerei din care face parte numai ca urmare a unei infracţiuni flagrante, a declarat Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă.

441 afișări
Imaginea articolului Care sunt condiţiile în care locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată

Care sunt condiţiile în care locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

"În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri", potrivit articolului 72 din Constituţie.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, a declarat luni pentru MEDIAFAX că locuinţa senatorului PDL Mircea Banias ar putea fi percheziţionată fără încuviinţarea Senatului, dar numai ca urmare a unei infracţiuni flagrante.

Greblă a precizat că dacă o percheziţie ar fi avut loc la casa lui Mircea Banias ca urmare a începerii urmăririi penale într-un dosar mai vechi deschis împotriva acestuia, avizul Senatului ar fi fost obligatoriu.

"Dacă percheziţia de astăzi dimineaţă a avut loc ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni flagrante, atunci percheziţia putea avea loc, iar organele în drept prin intermediul Parchetului general trebuie să informeze imediat Senatul asupra acelui demers", a adăugat Greblă.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a mai menţionat că şi în eventualul caz al reţinerii senatorului este obligatorie încuviinţarea prealabilă a Senatului.

Secţia de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, parlamentarul fiind adus, luni, pentru a fi audiat la sediul DNA - Structura Centrală.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat luni pentru MEDIAFAX că pe adresa Senatului nu a sosit până acum nicio solicitare de la DNA sau Parchetul instanţei supreme pentru percheziţii în cazul senatorului PDL Mircea Banias.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici