Carmen Dan, ministrul de Interne: Proiectul privind Statutul poliţistului va fi gata până în luna octombrie

Proiectul privind Statutul poliţistului va fi gata până în luna octombrie, moment în care va fi pus în dezbatere publică, astfel încât oamenii legii să beneficieze de o întărire a autorităţii, a spus, luni, ministrul de Interne, Carmen Dan.

528 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan, ministrul de Interne: Proiectul privind Statutul poliţistului va fi gata până în luna octombrie

Carmen Dan, ministrul de Interne: Proiectul privind Statutul poliţistului va fi gata până în luna octombrie

Carmen Dan a avut, luni, o întâlnire cu liderii sindicatelor poliţiştilor.

„În aceste trei zile de la uciderea poliţistului Sorin Vezeteu am auzit foarte multe opinii, am primit foarte multe mesaje şi am vorbit direct cu poliţiştii care lucrează zi de zi în stradă şi în zonele cele mai expuse riscului. O primă concluzie pe care am tras-o este aceea că de prea mult timp cei care s-au aflat la conducerea acestui minister nu i-au ascultat pe aceşti oameni, nu le-au auzit problemele şi nu le-au luat în serios propunerile. Tocmai pentru că, în actualul context, eu am convingerea fermă că ne dorim într-adevăr o întărire a autorităţii poliţistului, eu consider că punctul de pornire cu privire la acest demers este tocmai acela de a începe să ascultăm ce zic poliţiştii”, a spus Carmen Dan.

Ministrul de Interne a explicat că nu este prima dată când se încearcă promovarea Statului poliţistului, dar, de fiecare dată, acest proces de consultare s-a blocat la minister şi de fiecare dată oamenii din conducerea ministerului au fost acuzaţi că blochează acest demers.

„Este motivul pentru care am decis astăzi, ca de data aceasta, statutul poliţistului să fie elaborat în prima fază de către reprezentanţii poliţiştilor – organizaţia profesională şi sindicate. Am solicitat astfel fiecărui sindicat să-şi desemneze oameni care să participe direct la aceste discuţii în acest format iar forma finală să fie o formă agreată de către toţi. În a doua etapă, forma care va rezulta din această consultare va fi prezentată Inspectorului General al Poliţiei Române, instituţie în care îşi desfăşoară activitatea cei mai mulţi dintre poliţişti. În a treia etapă, MAI va duce acest proiect consolidat în dezbaterea publică şi îl va promova în Guvern şi în Parlament”, a explicat Carmen Dan.

Ministrul a mai spus că proiect de statut al poliţistului trebuie să fie susţinut şi de către cetăţeni, şi de către societate.

„Mulţi dintre poliţişti mi-au spus că ei nu sunt membri de sindicat. Tocmai de aceea, pentru că şi vocea lor trebuie ascultată, vom înfiinţa o adresă de mail specială unde aşteptăm şi opiniile celor interesaţi, a acelor poliţişti care nu sunt membri de sindicat. La această adresă de mail vom colecta şi opiniile celor care nu fac parte dintr-un organism reprezentativ. Adresa de mail este statut@mai.gov.ro, a spus Dan.

Sursa citată a precizat că se are în vedere ca patrularea să nu mai fie făcută de un singur om.

„În cadrul discuţiilor de astăzi au fost prezentate de către sindicate şi elemente care sunt deja reglementate dar care nu sunt puse în practică de către şefii locali. În acest sens am decis de comun acord să facem echipe de verificare a tuturor acestor situaţii semnalate şi în aceste echipe am stabilit să fie convocaţi şi reprezentanţi sindicali”, a conchis Carmen Dan.

Discuţiile legate de statutul oamenilor legii au apărut după ce Sorin Vezeteu, poliţist de la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii şi l-a înjunghiat de mai multe ori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici