"Cartel Alfa" a stabilit programul acţiunilor de protest

CNS "Cartel Alfa" a stabilit programul acţiunilor de protest organizate începând cu luna mai, calendarul incluzând blocarea tezelor unice, mitinguri, pichete, o grevă de solidaritate în 5 iunie, înainte de euroalegeri, precum şi un "mare" miting şi un marş de la Parlament la Guvern, la sfârşitul lunii iunie, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

16 afișări
Imaginea articolului "Cartel Alfa" a stabilit programul acţiunilor de protest

Preşedintele CNS "Cartel Alfa" Bogdan Hossu (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a decis, luni, declanşarea, începând cu luna mai, a unui program de acţiuni sindicale de protest, "îndreptate împotriva guvernării haotice şi a lipsei de preocupări reale, din partea guvernanţilor, pentru a combate efectiv criza economico-financiară şi a asigura locuri de muncă şi venituri decente populaţiei României".

Totodată, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea "faţă de prestaţia mai multor miniştri ai actualului cabinet, cu privire la aplicarea măsurilor economice şi sociale pentru limitarea efectelor crizei, respectiv ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul Agricuturii, Ilie Sârbu, ministrul Muncii, Marian Sârbu, ministrul Economiei, Adriean Videanu şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Bogdan Hossu a subliniat că guvernanţii fac "promisiuni neîntemeiate", cum ar fi creşterea salariului minim la 700 de lei de la 1 iulie, "promisiuni pe care le vor face în campania pentru europarlamentare".

"Salariul minim ar trebui să crească, din iulie, conform acordului din vara anului trecut dacă ar fi depăşite prognozele privind creşterea salariului mediu brut, dar acest lucru este puţin probabil. Şi în aceste condiţii, cel mai bine ar fi ca politicienii să nu mai vină cu promisiuni neîntemeiate şi să aplice măsurile anticriză discutate cu partenerii sociali. Sindicatele au cerut un sistem de indexare automat la nivelul inflaţiei pentru păstrarea puterii de cumpărare", a spus liderul "Cartel Alfa".

CNS "Cartel Alfa" a cerut ca cei cinci miniştri nominalizaţi să demisioneze din funcţii până la sfârşitul lunii mai, "dacă vor continua să gestioneze, în aceeaşi manieră, problemele sectoarelor pe care le conduc".

Programul manifestaţiilor organizate de "Cartel Alfa" include "acţiuni de sensibilizare a membrilor Guvernului şi ai Parlamentului", cu privire la problemele cu care se confruntă, în această perioadă de criză, ramuri întregi ale economiei României, dar şi lucrătorii care îşi văd puse în pericol locurile de muncă şi salariile, precum şi acţiuni de protest de stradă şi în unităţi.

Astfel, în perioada mai-iunie, confederaţia va coordona trimiterea de scrisori-tip, din partea fiecărui lucrător, membru de sindicat, către guveranţi, parlamentari şi membri ai Preşedinţiei, întâlniri cu parlamentarii din fiecare circumscripţie, o grevă de solidaritate în 5 iunie, înainte de euroalegeri, blocarea tezelor unice (federaţiile din învăţământ afiliate la CNS "Cartel Alfa), manifestări punctuale ale federaţiilor din metalurgie şi transporturi şi pichetări şi mitinguri la nivel judeţen, desfăşurate în perioada 20 mai - 20 iunie.

Astfel, în 5 iunie, înaintea alegerilor euro-parlamentare, "Cartel Alfa" va organiza o grevă de solidaritate de 15 minute, desfăşurată în unităţi, între orele 9.00 – 9.15.

La sfârşitul lunii iunie, CNS "Cartel Alfa" va organiza în Capitală, un "mare" miting, urmat de un marş de protest, pe traseul Palatul Parlamentului - Guvern, la care a invitat şi celelalte confederaţii să se alăture.

Sindicaliştii cer măsuri urgente, la nivel guvernamental, pentru salvarea locurilor de muncă existente, respectiv acordarea ajutoarelor de stat care să menţină, în perioada de criza, locurile de muncă, aplicarea corectă a prevederilor referitoare la şomajul tehnic, analiza atentă a programelor de restructurare pentru evitarea abuzurilor în desfiinţarea locurilor de muncă şi concedierea salariaţilor, revederea legislaţiei privind concedierile colective, blocarea privatizărilor în companiile de stat, apariţia legii parteneriatului public-privat şi aplicarea unei taxe tip Robin Hood, care să taxeze suplimentar profitul persoanele juridice care în anul 2009-2010 realizează o rată de profit mai mare decât în anii precedenţi.

Totodată, "Cartel Alfa" solicită crearea de noi locuri de muncă decente, prin aplicarea măsurilor din Programul anticriză, convenit cu partenerii sociali, respectiv demararea investiţiilor prioritare, alocate prin bugetul de stat, stabilite împreună cu partenerii sociali, alocarea de resurse financiare pentru dezvoltare şi inovare, stimularea investiţiilor în tehnologii noi şi actualizarea legislaţiei muncii.

Sindicaliştii mai cer menţinerea puterii de cumpărare prin creşterea salariului minim garantat în plată, astfel ca, până în 2014, salariul minim brut raportat la salariul mediu brut să reprezinte 50% (confirmarea aplicării acordului tripartit semnat în 2008), crearea unui mecanism de indexare automată, trimestrial, în funcţie de inflaţie, urgentarea apariţiei legii de salarizare unică pentru toţi salariaţii din sectorul bugetar, fără excepţii şi fără reduceri de drepturi salariale (inclusiv sporuri), cu respectarea ierarhizarii salarizarii din contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi crearea unei politici de fiscalitate echitabilă, cu precădere aplicarea TVA diferenţiat pentru achiziţii de produse şi servicii de bază (produse alimentare, energie, gaz, medicamente, presă şi cărţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici