Cartel Alfa cere Guvernului să nu susţină candidatul patronatelor pentru preşedinţia CES

Cartel Alfa cere premierului să dea mandat reprezentanţilor Guvernului în Consiliul Economic şi Social (CES) să nu îl susţină pentru funcţia de preşedinte pe Florian Costache, propus de patronate, precizând că acesta a fost condamnat în 1985 pentru violare de domiciliu şi lipsire de libertate.

27 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa cere Guvernului să nu susţină candidatul patronatelor pentru preşedinţia CES

Cartel Alfa cere Guvernului să nu susţină candidatul patronatelor pentru preşedinţia CES (Imagine: Mediafax Foto)

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa i-a trimis premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare deschisă în care arată că pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social a fost propus de către partea patronală, cu susţinere din partea unor reprezentanţi guvernamentali, Florian Costache.

Reprezentanţii Cartel Alfa arată în scrisoarea deschisă că Florian Costache a fost condamnat la închisoare în 1985 pentru violare de domiciliu şi lipsire de libertate şi potrivit unor decizii ale CNSAS din 2007, acesta ar fi colaborat cu fosta Securitate.

"În cazul în care nu cunoaşteţi, vă informăm că este de notorietate faptul că această persoană a fost condamnată penal în 1985, pentru violare de domiciliu (varianta agravată) şi lipsire de libertate şi a executat pedepsa cu închisoarea conform rigorilor legii. În afară de asta, în anul 2007, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit, prin deciziile 457/20.02.2007, respectiv 1495/10.05.2007, că Florian Costache a făcut poliţie politică. Mai mult decât atât, există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă care stabileşte, fără drept de apel, că Florian Costache a fost agent al poliţiei politice comuniste", se arată în scrisoarea deschisă.

Cartel Alfa consideră că este "inadmisibil şi distrugător" pentru imaginea unei instituţii cum este Consiliul Economic şi Social, care reprezintă în egală măsură sindicatele, patronatele şi Guvernul, "să aibă la vârful conducerii un fost torţionar politic şi o persoană condamnată penal, un om care chiar şi în plenul CES practică astăzi, prin declaraţii publice, aceleaşi metode de ameninţare şi şantaj".

Potrivit reprezentanţilor Cartel Alfa, susţinerea lui Florian Costache pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Economic şi Social va discredita instituţia.

"Dacă se doreşte ca instituţia Consiliului Economic şi Social să rămână în continuare un simbol al credibilităţii şi al stabilităţii trebuie ca în funcţia de preşedinte al acestui for să fie susţinută o persoană cu verticalitate şi conduită morală ireproşabilă. Vă asigurăm că, dintre membrii CES, există suficiente persoane de pe partea patronală care răspund acestor criterii. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa vă solicită să daţi mandatul necesar pentru ca partea guvernamentală din cadrul Cosiliului Economic şi Social să nu susţină candidatura lui Florian Costache, ci să ceară, alături de reprezentanţii sindicatelor şi de câţiva reprezentanţi ai patronatelor, nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al CES a unei persoane care să întrunească criteriile de moralitate impuse de această funcţie înaltă din cadrul principalei instituţii a dialogului social din România", potrivit documentului citat.

Potrivit legii, preşedintele CES este propus de plenul instituţiei şi validat de Parlament pentru un mandat de patru ani.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu declara, în luna februarie, că este preocupat de faptul că până în prezent nu a fost ales un preşedinte al CES.

Consiliul Economic şi Social, înfiinţat în baza unei Legi adoptate în 1997, este o organizaţie tripartită constituită pentru dialogul social la nivel naţional, având drept principală atribuţie evaluarea şi avizarea (pozitivă sau negativă), înainte de aprobare, a proiectelor de acte normative privind măsuri economice şi sociale cu impact major.

Consiliul funcţionează încă din 2006 fără să aibă un preşedinte. În prezent, Consiliul este constituit din reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi ai Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici