Cătălin Denciu, medicul erou rănit la Piatra Neamţ a fost premiat la Gala Premiilor „Medica Academica”

Dr. Cătălin Denciu, medicul rănit grav în incendiul de la secţia de ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ pe 14 noiembrie, a fost premiat la Gala Premiilor de Excelenţă ”Medica Academica” 2020, eveniment aflat la ediţia a IX-a, cu ”Premiul de Excelenţă Medica Academica - medici din linia întâi”.

1491 afișări
Imaginea articolului Cătălin Denciu, medicul erou rănit la Piatra Neamţ a fost premiat la Gala Premiilor „Medica Academica”

Cătălin Denciu, medicul erou rănit la Piatra Neamţ a fost premiat la Gala Premiilor „Medica Academica”

Când a izbucnit incendiul, medicul a intrat în secţia de terapie intensivă încercând să salveze pacienţii internaţi. În prezent, Dr. Denciu este internat la un spital miliar din Belgia, după ce a avut arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, iar soţia sa, Dr. Alina Denciu, a transmis organizatorilor în primul rând mulţumiri pentru că “s-au gândit la el” şi că, deşi starea sa de sănătate nu-i permite momentan să înregistreze un mesaj, are “credinţa că atunci când îşi va reveni se va bucura”.

Laudatio a fost rostit de Prof. Ioana Grigoraş (Iaşi) care i-a fost coordonatoare de rezidenţiat. ”Prin natura provocărilor aduse de pandemie, profesiunea de medic, ajunsă în lumina reflectoarelor, capătă noi valenţe şi recunoaştere socială, faţete până acum pierdute poate pe nedrept în ochii publicului larg. Simbolul pentru toţi medicii din linia întâi este dr. Cătălin Denciu. Este un motiv de admiraţie şi inspiraţie pe care merită să îl onorăm cu recunoştinţa noastră”, a spus prof. Grigoraş. Aceasta a menţionat că dr. Denciu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iaşi, a fost un rezident ”serios, dedicat studiului şi profesiei, hotarât să devină un bun specialist, dar şi o fire blajină şi calmă”.

Monografia ”Pandemia Covid-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice” apărută la Editura Academiei Române sub coordonarea Acad. Prof. dr. Victor Voicu a primit Premiul Medica Academica pentru cea mai bună realizare editorială a anului. ”Cartea este scrisă de reprezentanţi ai şcolii medicale româneşti şi cuprinde capitolele care definesc această boală creată de virusul SARS-CoV-2 pe care ar trebui să îl cunoaştem, făcând parte din familia coronavirusurilor, dar nu e chiar aşa. E o entitate nouă, ştiam ceva despre SARS-CoV-1, dar a fost puţin neglijat. Dacă eram mai atenţi, am fi făcut un vaccin care se potrivea şi pentru actuala pandemie, astfel încât să o putem preveni”, a explicat Acad. Prof. dr. Victor Voicu, în discursul de primire a premiului. “Boala o învăţăm din mers, pe noi şi pe populaţia umană”, a adăugat. Această afecţiune este deosebit de complexă din cauza interacţiunii virusului cu structura ACE2 care se regăseşte la nivelul tuturor ţesuturilor; aceasta generează o endotelită sistemică, ajunge la nivelul tuturor organelor şi cauzează chiar consecinţa uneori dramatică, o insuficienţă multiplă de organ. Aceasta subliniază agresivitatea acestui virus care e considerat mai activ decât precedentul de 10-20 de ori, infectivitatea fiind extrem de mare, a explicat Acad. Voicu. ”Să zicem că este de orgine naturală; personal, am dubii şi nu sunt singurul. Chiar şi genetic s-a demonstrat că are o inserţie adăugată în genom care îl duce spre o asemănare cu HIV şi imunosupresia însoţeşte această boală, ceea ce ne îngrijorează; comunitatea medicală trebuie să se ocupe doar de sănătatea şi bunăstarea omenirii şi nu de războaie biologice şi de afectări grave ale populaţiei lumii”, a concluzionat preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.

Premiul Fundaţiei Cajal pentru cercetare fundamentală a revenit Cerc. Gr. I Gabriela Anton, Institutul de Virusologie “St. Nicolau”, Bucureşti, discursul de laudatio fiind susţinut de Irina Cajal, fiica Acad. Nicolae Cajal şi preşedintă a fundaţiei cu acelaşi nume.

Dr. Florin Botea, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti a primit premiul “Dan Setlacec” pentru realizări deosebite obţinute în chirurgie pentru care laudatio a fost rostit de Prof. Irinel Popescu. În cadrul evenimentului, reputatul chirurg şi autor al primului transplant de ficat din România, a vorbit şi despre realizările Prof. Carol Stanciu, gastroenterolog şi adevărat creator de şcoală la Iaşi, care a primit Premiul Medica Academica pentru întreaga activitate.

Un al doilea premiu pentru întreaga activitate a recompensat parcursul profesional remarcabil al Prof. Nicolae Hâncu (Cluj-Napoca), diabetolog, educator şi promotor al alimentaţiei sănătoase, pentru care laudatio a fost realizat de Acad. Victor Voicu.

Premiul de Excelenţă Medica Academica – medic comunicator a fost acordat Dr. Virgil Musta, director medical, Spitalul de Infecţioase Timişoara. “Rezultatele obţinute la Timişoara sunt efectul unei munci de echipă, dar şi al unei comunicări cu echipa şi comunitatea. Întotdeauna am considerat că lupta în pandemie se duce în comunitate pentru a preveni boala, motiv pentru care cred că numai împreună vom reuşi să câştigăm acest război”, a spus dr. Virgil Musta, pentru care laudatio a fost susţinut de redactorul-şef al revistei Medica Academica, Delia Budurcă.

“Premiul de Excelenţă Medica Academica – medic român, ambasador în lume”, a recompensat activitatea ştiinţifică şi de cercetare translaţională a Prof. Dan Duda, Massachusetts General Hospital, autor, împreună cu echipa sa, a numeroase cercetări în domeniul cancerului, radioterapiei şi markerilor tumorali ale căror rezultate au fost publicate în prestigioase reviste, cum ar fi Nature, Nature Medicine, Nature Genetics, Cell. Premiul vine în continuarea proiectului “Medic român, ambasador în lume”, demarat de revista Medica Academica încă din 2010, care a evidenţiat activitatea a zeci de medici formaţi în România care activează pe meridianele lumii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici