Caz fericit într-un cătun din Timişoara: Cum au reuşit preotul şi pădurarul să oprească tăierea a 800 de fagi din sat

Mai multe organizaţii de mediu, precum şi sătenii, preotul sau pădurarul dintr-un cătun din judeţul Caraş-Severin au reuşit să oprească tăierea a 800 de fagi din jurul satului Prisăcina, în urma unor sesizări depuse la Garda Forestieră Timişoara.

2699 afișări
Imaginea articolului Caz fericit într-un cătun din Timişoara: Cum au reuşit preotul şi pădurarul să oprească tăierea a 800 de fagi din sat

Caz fericit într-un cătun din Timişoara: Preotul şi pădurarul au reuşit să oprească tăierea a 800 de fagi din sat

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Altitudine Banat, printre cei revoltaţi de faptul că aproape o mie de fagi ar fi urmat să fi tăiaţi în jurul satului Prisăcina s-au numărat şi preotul din sat şi un pădurar.

“Noi am beneficiat de sprijinul unui avocat, care mergea la un domn în sat, care a fost pădurar, a ieşit la pensie în acest an. Acest domn pădurar nu se aşteapta ca la el în sat să se ajungă cu exploatarea. Chiar acest domn pădurar a fost nemulţumit, pentru că ştia ce înseamnă exploatarea, ştia ce înseamnă zona şi şi-a dat seama că se alterează cam multe lucruri frumoase acolo. Cu domnul avocat şi domnul pădurar s-au mobilizat şi ceilalţi săteni. Au fost realizate două liste paralele semnate de săteni, dintre care una a fost cumva forţată de către autorităţi, şi o listă spontană în care oamenii chiar au luat poziţie împreună cu preotul la o întâlnire să nu se taie. Cei care credeau că sătenii nu se împotrivesc au fost foarte surprinşi”, a precizat Alin Ciulă.

Preşedintele Asociaţiei Altitudine Banat a spus că, deocamdată, s-a reuşit blocarea tăierilor de fagi pe două parcele din jurul cătunului Prisăcina. Astfel, organizaţia de mediu a solicitat Administraţiei Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei includerea acestor păduri în catalogul naţional al pădurilor virgine, iar întregul bazinet hidrografic să fie cuprins în zona de protecţie integrală a Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei.

Pe de altă parte, reprezentanţii Romsilva au confirmat că, în acest moment, „nu există lucrări” în Pădurea Prisăcina, aflată pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane.

“În prezent, nu există lucrări în UP III Băile Herculane, u.a. 112B şi 113. Conform amenajamentelor silvice, aprobate prin Ordinul Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 195/25.02.2014, în U.P. III Băile Herculane, u.a. 112B şi 113 sunt prevăzute lucrări de conservare, dar până în prezent acestea nu au fost efectuate, fiind constituite acte de punere în valoare, dar nu s-au autorizat pentru exploatare. Pădurile administrate de Ocolul Silvic Băile Herculane – Direcţia Silvică Caraş-Severin în UP III Băile Herculane, u.a. 112B şi 113, în apropiere de satul Prisăcina, sunt situate în Zona de Conservare Durabilă a Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei, unde anumite lucrări sunt permise şi strict reglementate prin legislaţie, respectiv art. 22 alin.(8) lit. j) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice”, a informat Romsilva.

În ceea ce priveşte introducerea acestor păduri de fagi în catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine, reprezentanţii instituţiei au arătat că nu întrunesc condiţiile necesare.

“Parcelele din UP III Băile Herculane, u.a. 112B şi 113, nu întrunesc criteriile pentru introducerea acestora în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine. Specialiştii organizaţiei de mediu WWF România şi cei ai Facultăţii de Silvicultură Suceava au efectuat studii asupra celor două unităţi amenajistice, stabilind că nu sunt îndeplinite criteriile prevăzute de Ordinul de Ministru al Mediului şi Pădurilor nr. 3397/2012, respectiv criteriile 1.2 şi 1.5 din respectivul ordin. Mai mult, în urma verificărilor efectuate, Garda Forestieră Timişoara, prin adresa nr. 6207/05.06.2018, a confirmat faptul că din punct de vedere al criteriilor şi indicatorilor de identificare a pădurilor virgine şi cvasivirgine din Râmânia, pădurile din u.a. 112B şi 113, nu corespund pentru a fi încadrate în categoria pădurilor virgine şi cvasivirgine. În urma studiilor efectuate de experţii WWF România, pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane au fost identificate 240,7 hectare de păduri cvasivirgine în UP III Băile Herculane, dar în alte unităţi amenajistice, adică 124, 121B, 122B, 122C, 123, 78A, 79A, 78B, 87 şi 88C, fiind efectuate demersurile pentru introducerea acestora în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine”, a arătat Romsilva.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici