Cazanciuc, despre noile coduri: Voi redacta un proiect de act normativ. Guvernul va decide forma acestuia. Nu va exista un capitol pentru interceptări

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi că va redacta un proiect de act normativ, pe care îl va înainta "de îndată" Guvernului, care va decide dacă va fi proiect de lege sau OUG, precizând că nu vor fi propuneri de modificare a Codului penal, ci referitoare la Codul de procedură penală.

635 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, despre noile coduri: Voi redacta un proiect de act normativ. Guvernul va decide forma acestuia. Nu va exista un capitol pentru interceptări

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"Eu voi înainta un proiect de act normativ Guvernului. O să decidem ce formă va avea acest proiect. Lucrurile sunt destul de clare. Intenţia este de a aduce claritate. Nu se pune problema de blocaje în sistem. Judecătorii şi procurorii au maturitatea de a interpreta legea în aşa fel încât ea să fie aplicabilă. Este vorba doar de a aduce anumite corelări, claritate, de natură a face lucrurile mai puţin interpretabile", a spus ministrul Justiţiei, după şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a adăugat că proiectul va fi gata cel mai târziu vineri dimineaţă.

"Sper să fie gata în această seara, cel târziu mâine dimineaţă acest proiect de act normative", a mai spus Cazanciuc.

În cadrul proiectului nu se vor regăsi propuneri de modificare a Codului penal, a mai spus Cazanciuc.

"Propunerile venite sunt referitoare la Codul de procedură penală şi Legea de punere în aplicare. Codul penal a fost asumat în 2009, reasumat în 2012. Nu putem interveni. Comisiile lucrează în penitenciare de două luni de zile pentru legea mai favorabilă aşa cum sunt publicate, nu putem interveni pe Codul penal acum", a subliniat ministrul Justiţiei.

Cazanciuc: În proiectul privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu e capitol pentru interceptări

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi că în proiectul de act normativ privind codurile ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care să se refere la interceptări, precizând că textele din cod pot fi interpretate astfel încât interceptările să poată fi folosite ca mijloace de probă

"Nu avem un capitol referitor la interceptări. Sunt câteva modificări la procedură penală, de natură a nu crea niciun fel de temeri că ar fi blocaje în sistem. (…) Şi în cazul CSM-ului de astăzi au fost foarte multe discuţii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot tranşa dintr-o dată. Cert este că, din punctul nostru de vedere, al celor care au iniţiat codurile, nu sunt lucruri de natură a crea blocaje", a spus ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Robert Cazanciuc a precizat, referitor la problemele pe care le ridică interceptările, ca mijloace de probă în dosarele anchetate de procurori, că textele pot fi interpretate în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate.

"Aţi văzut în zilele acestea interpretări ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun că nu este niciun fel de problemă. Textele pot fi interpretate în aşa fel încât să poată fi utilizate şi aceste mijloace tehnice în continuare", a mai spus Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta a anunţat joi că i-a solicitat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să meargă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi să discute despre eventuale modificări la Codul penal, amintind însă că documentul a fost aprobat de Guvernul Boc şi promulgat de preşedintele Băsescu.

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care preşedintele Băsescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta, în care solicită adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind noul Cod penal şi Codul de procedură penală, dar şi răspunsul în care Ponta aminteşte că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc

Preşedintele atenţionează că, fără o ordonanţă de urgenţă, există un risc semnificativ ca probaţiunea în cauzele penale să devină extrem de dificilă, iar premierul îi cere să îşi asume răspunderea pentru că a promulgat cele două coduri.

În scrisoarea transmisă joi de preşedintele Traian Băsescu, dar prezentată public de Guvern, şeful statului arată că se vede nevoit să solicite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, având în vedere că Guvernul nu a adoptat un astfel de act în şedinţa de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonanţe şi ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Preşedintele arată că este nevoie de o ordonanţă care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că noul Cod penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie şi i-a cerut ministrului Justiţiei să spună " pe parcurs" dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului.

"Sâmbătă ( 1 februarie-n.r.), intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, şi Codul de procedură penală. Sper să nu fim în situaţia penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc şi fostul ministru al Justiţiei, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi orice fel de probleme în aplicare la început...Aşa a fost şi la Procedura Civilă şi a mers. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara, nu s-a prăbuşit, dimpotrivă. Cred că au avut un efect pozitiv", a spus Ponta.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a spus că au fost foarte multe proiecte de pregătire cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar în ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adăugat că sunt lucruri care vin de foarte mult timp în urmă şi că dispoziţiile Codului penal nu presupun o infrastructură în plus, ca la celelalte două coduri, ci doar o "rearanjare a resurselor" în cadrul sistemului.

După ce a ascultat explicaţiile ministrului Justiţiei, premierul a reiterat faptul că cele două coduri vor intra în vigoare.

"Oricum, intră în vigoare, e trecut şi în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, şi dacă apar probleme pe parcurs, doar la iniţiativa CSM, a Înaltei Curţi, a Parchetului General, veniţi şi spuneţi de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justiţiei.

Ministrul Robert Cazanciuc anunţa, în 22 ianuarie, că instituţia pe care o conduce pregăteşte un pachet de acte normative ce au rolul de a sprijini sistemul judiciar pentru intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penală, lucru care însă nu s-a întâmplat până joi.

Ministrul Justiţiei arăta că pachetul de acte normative are rolul de a face procesul de după 1 februarie 2014 mai uşor de aplicat, astfel încât lucrurile să fie mai puţin interpretabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici