Cazanciuc: Trebuie văzut dacă prin procedură penală putem stabili limite pentru declaraţiile publice

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi, referitor la propunerea de modificare a Codului de procedură penală în cazul controlului judiciar, că trebuie să aibă loc o dezbatere pentru a se vedea dacă, prin intermediul procedurii penale, se pot stabili limitele declaraţiilor publice.

335 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Trebuie văzut dacă prin procedură penală putem stabili limite pentru declaraţiile publice

Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Ideea trebuie dezbătută tot într-un echilibru între drepturile fundamentale. Domnul Muscalu are dreptate, într-adevăr, prin intermediul unei declaraţii se pot transmite diverse mesaje. Pe de altă parte, trebuie văzut exact dacă am putea prin procedură penală să stabilim nişte limite pentru unele declaraţii publice. E nevoie, în mod cert, de o dezbatere, în primul rând la CSM şi ulterior la Parlament", a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Justiţiei a făcut aceste afirmaţii în contextul în care fostul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Gheorghe Muscalu, a propus modificarea Codului de procedură penală, în sensul ca a persoană care se află sub control judiciar să nu poată face declaraţii publice în presă sau prin intermediul reţelelor de socializare, plecând de la cazul deputatului PMP Elena Udrea.

"Legea ar trebui să prevadă foarte clar că, alături de ceea ce impune procurorul - de a nu lua legătura cu ceilalţi suspecţi din dosar, de a nu influenţa, de a nu lua legătura cu martorii -, să fie prevăzută expres şi această prevedere, în sensul ca, prin emisiuni în mass-media, că este scrisă, că este vorbită, suspectul care este sub incidenţa acestei măsuri preventive să nu transmită mesaje către ceilalţi, pentru că este o măsură de prevedere pentru ancheta penală, de asta şi sunt stabilite acele restricţii şi procurorul stabileşte în ordonanţa respectivă acest lucru. Este şi o măsură bună pentru suspectul respectiv, pentru ca, în caz de înlocuire a măsurii sau propunere de înlocuire, să nu invoce faptul că efectiv nu a cunoscut că prin declaraţii publice în presă, în mass-media, nu avea voie să facă aşa ceva", a explicat procurorul Gheorghe Muscalu, după şedinţa de plen a CSM.

Referitor la modalitatea în care s-ar putea concretiza această propunere, Muscalu a explicat că, în urma unei propuneri făcute de Comisia numărul 1 a CSM, Ministerul Justiţiei ar putea transmite Senatului această variantă de propunere legislativă.

"Noi, în Comisia numărul 1, lucrăm la modificări, alte modificări decât cele care se află la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, pe care le vom transmite Senatului, prin intermediul Ministerului Justiţiei. Comisia Juridică a Senatului aşteaptă aceste modificări, altele decât pachetul de modificări aflat la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, şi aici o putem include şi pe asta, şi alte modificări, pentru că am mai găsit, urmare a ceea ce ne-au comunicat instanţele şi parchetele, am mai găsit şi alte necorelări, alături de cele pe care le-am avut în vedere", a explicat Muscalu.

Inspecţia Judiciară (IJ) a decis că declaraţiile publice făcute în ultima perioadă de Elena Udrea au afectat independenţa sistemului judiciar în ansamblul său, dar şi independenţa magistraţilor. Concluziile raportului IJ în acest caz au fost însuşite, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii.

La începutul lunii februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de deputatul PMP Elena Udrea, în urma începerii urmăririi penale pe numele ei, de către procurorii anticorupţie.

După ce Direcţia Naţională Anticuropţie (DNA) a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul "Gala Bute" este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de "intimidare" şi de "decredibilizare" a sa.

"Mi se pare evident în acest dosar ("Gala Bute", n.r.) că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut la adresa generalului Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la patru ani şi ceva de la eveniment, ce mai poţi să găseşti după patru ani şi ceva? Consider că este o încercare de intimidare şi de decredibilizare a mea, într-un dosar de acum patru ani", afirma Udrea.

De asemenea, Elena Udrea declara, în 30 ianuarie, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici