Vitamina D ar putea creşte rezistenţa la cancer

Un studiu recent, publicat în revista Science, sugerează că vitamina D ar putea juca un rol important în combaterea cancerului.

2171 afișări
Imaginea articolului Vitamina D ar putea creşte rezistenţa la cancer

Vitamina D ar putea creşte rezistenţa la cancer

Cercetătorii au descoperit că şoarecii hrăniţi cu o dietă bogată în vitamina D au avut o rezistenţă sporită la tumori şi au răspuns mai bine la tratamentele de imunoterapie.

Studiul a fost realizat la Institutul Francis Crick din Londra, la Institutul Naţional de Cancer (NCI) al Institutului Naţional de Sănătate (NIH) din SUA şi la Universitatea daneză din Aalborg.

Studiul a demonstrat că vitamina D acţionează la nivelul intestinului, favorizând creşterea unei bacterii benefice numite Bacteroides fragilis. Această bacterie pare a fi responsabilă de stimularea sistemului imunitar al şoarecilor, făcându-i mai rezistenţi la cancer.

Studii anterioare au sugerat o legătură între deficitul de vitamina D şi riscul de cancer la om, deşi dovezile nu erau concludente.

Cercetătorii analizaseră un set de date de la 1,5 milioane de persoane din Danemarca, care a scos la iveală o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D şi un risc mai mare de cancer, notează ANSA.

O analiză separată a unor bolnavi de cancer a sugerat, de asemenea, că persoanele cu niveluri mai ridicate de vitamina D au şanse mai mari de a răspunde bine la tratamentele de imunoterapie.

„Este posibil ca vitamina D să regleze microbiomul intestinal pentru a favoriza un tip de bacterii care conferă o imunitate mai bună la cancer”, explică Caetano Reis e Sousa, autorul principal al studiului.

„Acest aspect ar putea fi într-o zi important pentru tratamentul cancerului la om, dar sunt necesare studii suplimentare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
vitamina d,
cancer,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici