Cazanciuc vrea demararea unui program pilot de parteneriat public-privat în sistemul penitenciar

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că doreşte demararea unui proiect pilot pentru introducerea parteneriatelor public-privat în penitenciare, arătând că, în prezent, este nevoie de resurse financiare pentru sistemul penitenciar.

245 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc vrea demararea unui program pilot de parteneriat public-privat în sistemul penitenciar

Cazanciuc vrea demararea unui program pilot de parteneriat public-privat în sistemul penitenciar (Imagine: Shutterstock)

"Suntem extrem de interesaţi în a găsi forme de dezvoltare a sistemului penitenciar în România şi cred că parteneriatul public-privat poate fi o formă de dezvoltare, poate fi o formă de sprijin, mai ales în condiţiile dificile prin care trecem", a afirmat Cazanciuc, la un seminar organizat pe tema îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare.

Cazanciuc a spus că nu este uşor să se vorbească de nevoia construirii, modernizării în penitenciare, în condiţiile în care este nevoie de construire şi în domeniul şcolilor, al spitalelor.

El a arătat că, pe lângă condiţiile asigurate persoanelor condamnate, trebuie găsite soluţii şi pentru reintegrarea lor în societate.

"Dacă noi nu reuşim să asigurăm standarde în sistemul penitenciar, o să ne fie dificil să vorbim ulterior de reintegrare şi primul pas al reintegrării este făcut în penitenciare. Doar cu efortul celor din sistem nu reuşim să facem un pas aşa cum ar trebui. E nevoie de investiţii în sistem. (...) Parteneriatul public-privat poate fi o soluţie. Cred că avem datoria ca, în perioada următoare, să demarăm un program pilot de parteneriat public-privat", a mai spus Cazanciuc.

Senatorul PNL Tudor Chiuaru a afirmat că este benefică invitarea sectorului privat în gestionarea unor servicii care erau asigurate până acum de autorităţile publice şi că o nouă lege a parteneriatului public-privat este o ocazie bună, arătând că trebuie o deschidere şi către investitorii străini.

"Traversăm o perioadă de austeritate, de restricţii bugetare, de aceea deschiderea spre externalizarea unor servicii de care s-a ocupat până acum statul este una dintre soluţiile pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. Pornim de la un adevăr crud, capitalul autohton nu este suficient de consolidat să susţină investiţiile în econmie, de aceea deschiderea noastră este şi către investitorii străini care pot să facă acest lucru", a mai spus Chiuariu.

Comisia juridică a Senatului şi Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a organizat joi un workshop privind oportunitatea parteneriatelor public-privat la nivelul sistemului penitenciar românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici