Cazinoul din Mamaia, simbolul staţiunii estivale, aruncat în mizerie şi nepăsare

Inaugurat în anul 1935 sub privirile Regelui Carol al II-lea, Cazinoul din Mamaia a devenit repede simbolul celei mai importante staţiuni estivale de pe litoralul românesc, dar a fost aproape abandonat, ruinat şi batjocorit de cei care l-au administrat în ultimele două decenii.

1339 afișări

Imaginile surprinse la Cazinoul din Mamaia surprind situaţia jalnică în care se află astăzi monumentul istoric: mizerie, moloz, pereţi distruşi, mucegai, resturi menajere – atât a rămas din bijuteria de altădată care reprezenta centrul distracţiei estivale.

Complexul Cazinoului din staţiune a fost privatizat în anul 2004, după ce societatea de stat Mamaia SA l-a vândut către două firme.

A urmat perioada de declin. În lipsa investiţiilor, complexul Cazinoului din Mamaia a găzduit afaceri sporadice, sezoniere, care mai mult au distrus decât au construit şi au lăsat în urma lor doar mizerie.

Baruri, cluburi de noapte, discoteci, magazine de haine ieftine vândute scump sau fast-food-uri închise vremelnic de inspectorii OPC şi-au desfăşurat activitatea în complexul monument istoric.

Un alt scandal a fost ţesut şi în jurul terenului de sub Cazino, bucată de plajă care a fost vândută de Primăria Constanţa către aceeaşi proprietari, în anul 2007. Doar că judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, că vânzarea plajei a încălcat Constituţia României şi o serie de legi care interzic tranzacţionarea nisipului de pe coasta litorală, şi, în consecinţă, va trebui să se întoarcă la statul român.

Pe plaja din centrul staţiunii Mamaia, în faţa piaţetei care-i poartă numele, Complexul Cazinoului este exploatat la maxim în timpul sezonului estival şi abandonat în mizerie în celelalte nouă luni ale anului.

Afacerişti care speră să facă profit mare cu investiţii mici bat, vară de bară, câte un cui în „coşciugul” Complexului Cazinoului din Mamaia, monument care a scris o bună parte din istoria celei mai importante staţiuni a litoralului românesc.

Cazinoul din Mamaia a fost construit de Primăria Constanţa pe locul primului pavilion din lemn destinat băilor în 1905. Complexul a fost proiectat în stil modernist, cu elemente mediteraneene, de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a realizat Moscheea Regală Carol I şi clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino şi o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.

Complexul, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a devenit repede simbolul staţiunii estivale.

Cazinoul din Mamaia, împreună cu pasarela ce ieşea în mare, reprezentau centrul de atracţie al turismului din staţiune, alături de alte două simboluri interbelice - Castelul Reginei Maria, inaugurat în anul 1926 şi Hotelul Rex, inaugurat în prezenţa Regelui Carol al II-lea, în anul 1936.

În perioada în care în Mamaia s-au aflat trupele sovietice, până în 1958, Cazinoul a fost folosit drept club al Armatei Roşii, în timp ce sediul comandamentului sovietic din staţiune era la hotelul Ialta, actualul hotel Iaki.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici