Cazul stareţei care a născut - Episopul Sloboziei şi Călăraşilor: Mă bucur că nu şi-a pierdut definitiv sufletul şi nu şi-a ucis copiii

Epsicopia Sloboziei şi Călăraşilor o va ajuta pe fosta stareţă de la Tăriceni să se integreze în lume, chiar dacă pentru păcatul ei a fost exclusă din viaţa monahală, întrucât aceasta "nu şi-a pierdut definitiv sufletul" şi nu şi-a ucis pruncii, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, PS Vincenţiu.

1037 afișări
Imaginea articolului Cazul stareţei care a născut - Episopul Sloboziei şi Călăraşilor: Mă bucur că nu şi-a pierdut definitiv sufletul şi nu şi-a ucis copiii

Episcop PS Vincenţiu: Mă bucur că stareţa nu şi-a pierdut definitiv sufletul şi nu şi-a ucis copiii (Imagine: Lucian Muntean/Arhiva Mediafax Foto)

"Stareţa de la Tăriceni nu mai poate reveni la viaţa monahală, întrucât a încălcat deja făgăduinţa de a-şi petrece viaţa în înfrânare, în sărăcie de bunăvoie şi ascultare. Dar, pe de altă parte, ne bucurăm pentru că nu şi-a pierdut definitiv sufletul şi nu şi-a ucis copiii. Ea are obligaţia morală de a-şi creşte pruncii, iar noi o vom ajuta să se integreze în lume. Acum este o mamă care are doi copii şi aceasta este grija ei", a adăugat PS Vincenţiu, episopul Sloboziei şi Călăraşilor.

În plus, PS Vincenţiu a precizat că Epsicopia Sloboziei şi Călăraşilor nu a spus niciodată că tatăl copiilor ar fi un preot călugăr, infirmând informaţiile din mass-media în acest sens, care nu fac altceva decât să aducă mama într-o stare depresivă.

Episcopul a spus că, din nefericire, în urma campaniei mediatice, fosta stareţă a căzut în depresie, iar ea are nevoie de o stare bună ca să-şi poată îngriji cei doi copii.

"Este o mamă cu doi copii, gândul nostru este acum spre cele două fetiţe. Vrem să o ajutăm să se integreze în lume şi facem apel la presă să înceteze linşajul mediatic", a adăugat episcopul.

"Preotul călugăr despre care se spune că ar fi tatăl celor două fetiţe a participat la o Sf. Liturghie la episcopie. Noi l-am trimis la spital ca să vorbească cu stareţa, întrucât trebuie să recunoaşstem că şi noi am fost şocaţi la aflarea veştii. Dar din scrisoarea trimisă de stareţă episcopiei reiese foarte clar că tatăl celor două fetiţe este mirean", a adăugat Preasfinţiia sa.

Acesta a explicat motivul pentru care în mod categoric stareţa de la Tăriceni nu mai poate reveni în viaţa monahală.

"În primul rând, întrucât, pe de o parte, a încălcat deja făgăduinţa făcută înaintea lui Dumnezeu, de a-şi petrece viaţa în înfrânare, în sărăcie de bunăvoie şi ascultare, iar, pe de altă parte, întrucât, în cazul de faţă, intervine o altă obligaţie morală, obligaţia de mamă, de a-şi creşte pruncii. Aş dori să menţionez faptul că mănăstirea este un aşezământ de rugăciune, în care vieţuieşte o obşte de călugări sau călugăriţe, care au făgăduit înaintea lui Dumnezeu, în cadrul unei slujbe solemne de intrare în monahism, să-şi petreacă viaţa în înfrânare, în sărăcie de bunăvoie şi ascultare. Acestea sunt practic cele trei voturi monahale prin care călugărul s-a făcut pe sine, pentru întreaga-i viaţă, dar lui Dumnezeu", a precizat pentru MEDIAFAX episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Vincenţiu.

Acesta a mai spus că monahismul s-a confruntat încă de la începuturi cu multe probleme, dar că în ultima perioadă acestea s-au înmulţit.

"Este ştiut faptul că monahismul s-a confruntat cu multe probleme încă de la începuturi. Este adevărat că în ultima vreme astfel de probleme s-au înmulţit. De sute de ani, părinţii cu viaţă sfântă au vorbit despre scăderile monahilor. În Pateric găsim destule exemple cu monahi care au părăsit calea mântuirii. Haina călugărească nu este un paşaport pentru rai", a adăugat Preasfinţitul Vincenţiu.

Acesta a precizat că informaţiile apărute în presă în ultima periaodă provin de la un fost preot care susţine că ar fi lider de sindicat, în condiţiile în care în BOR nu există astfel de organizaţii.

Consistoriul eparhial monahal a început o anchetă în acest caz, dar inspecţii sau verificări se fac permanent.

În general, inspecţiile sau verificările lăcaşurilor se fac periodic de către Exarhul mănăstirilor, care supraveghează şi în acelaşi timp veghează la bunul mers al vieţii mănăstireşti, şi nu doar ca urmare a unor sesizări, a menţionat episcopul Sloboziei şi Călăraşilor.

"În conformitate cu Regulamentul pentru funcţionarea organismelor deliberative, cel delegat cu supravegherea, controlul şi îndrumarea vieţii mănăstireşti din eparhie este Exarhul mănăstirilor. În caz de nevoie, Chiriarhul poate delega pe protopopul locului, inspectorul sau unul dintre consilierii eparhiali pentru a face anchete în mănăstiri şi schituri. În cazul constatării de abateri şi încălcări ale normelor de la disciplina canonică şi administrativ-financiară la mănăstirile şi schiturile din eparhia noastră, pe baza cercetării ce se va efectua de către Exarhul mănăstirilor, personalul monahal va răspunde canonic-disciplinar şi administrativ-bisericesc, urmând a fi deferit instanţei de judecată bisericească, respectiv Consistoriului eparhial monahal", a mai spus PS Vincenţiu.

În ce priveşte conducerea mănăstirilor, potrivit prevederilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Regulamentului pentru organizarea vieţii monahale, conducătorul suprem al oricărui aşezământ monahal este Chiriarhul, iar prin delegaţie din partea acestuia, conducerea mănăstirii este asigurată de stareţ sau stareţă, care conduce mănăstirea potrivit cu sfintele canoane, pravila monahală, hotărârile Sfântului Sinod şi îndrumările Chiriarhului locului.

Stareţul sau stareţa se numeşte direct de chiriarh dintre călugării cei mai vrednici, cu o frumoasă vieţuire în mănăstire, cu intensă activitate duhovnicească, cu studii teologice sau, în mănăstirile cu obşte mai mare, dintre primii trei candidaţi desemnaţi de Soborul mânăstiresc, în baza calităţilor enumerate, în cazul când chiriarhul a dispus să se facă alegere.

Întrucât, potrivit articolului 30 din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi articolului 79 din Statutul BOR, "conducătorul suprem al oricărui aşezământ monahal este Chiriarhul...", iar stareţul "ca împuternicit al Chiriarhului şi părinte duhovnicesc al obştii mânăstirii" are obligaţia de a informa şi de a cere binecuvântarea Chiriarhului cu privire la orice acţiune care priveşte bunul mers al mănăstirii, precum şi informarea cu privire la eventuale abateri de la disciplina canonică în rândul personalului monahal.

Stareţa de la mănăstirea Tăriceni din judeţul Călăraşi, în vârstă de 40 de ani, a născut duminică două fetiţe la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici