Cazurile de infecţii respiratorii, sub valorile aşteptate de medici

Numărul de infecţii respiratorii se află sub valorile maxime estimate de medici, în săptămâna 17-23 martie fiind diagnosticate 24 de cazuri clinice de gripă, 38.197 de infecţii acute respiratorii superioare şi 14.086 de pneumonii.

33 afișări
Imaginea articolului Cazurile de infecţii respiratorii, sub valorile aşteptate de medici

Cazurile de infecţii respiratorii, sub valorile aşteptate de medici (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), din cele 24 de cazuri clinice de gripă, 66,7 la sută sunt internate; din cele 38.197 de cazuri IACRS (infecţii acute respiratorii superioare) - 5,4 la sută sunt internate, iar din cele 14.086 de cazuri de pneumonii, 23,5 la sută sunt internate.

S-a înregistrat un deces prin pneumonie, în judeţul Prahova, la grupa de vârstă peste 65 de ani. Cu o săptămână înainte fusese declarat un deces din cauza penumoniei în judeţul Prahova (la grupa de vârstă 15-64 ani) şi unul în judeţul Neamţ (la grupa de vârstă peste 65 ani).

Analiza comparativă, la nivel naţional, faţă de săptămâna precedentă, relevă faptul că numărul total de infecţii respiratorii este cu 11 la sută mai mic, iar faţă de valorile maxime aşteptate (calculate pe ultimele cinci sezoane neepidemice) numărul de infecţii respiratorii pe categorii - pneumonie, IACRS şi gripă - se află sub valorile maxime aşteptate.

De exemplu, la cazuri de gripă s-au înregistrat 24, iar media pe ultimii cinci ani a fost de 562,75, astfel că valoarea maximă aşteptată era de 908,44.

La IACRS s-au înregistrat 38.197 de cazuri, iar media pe ultimii cinci ani a fost de 45.705,50, valoarea maximă aşteptată fiind de 74.030,43

În ultima săptămână s-au înregistrat 14.086, media pe ultimii cinci ani fiind de 17.019,50 cazuri, iar valoarea aşteptată de specialişti era de 27.565

Numărul total de cazuri de gripă, confirmate în laborator de INCDMI Cantacuzino, până la data de 23 martie, este de 570 cazuri.

"Principalele caracteristici ale cazurilor confirmate în laborator: marea majoritate a tulpinilor izolate (452 de tulpini) au fost de tipul A/H1N1, asemănătoare cu tulpina A/Solomon Islands/03/06 (H1N1), continută în vaccinul gripal; au mai fost izolate 105 tulpini de tip B şi 13 tulpini de tip A/H3N2; 95 la sută din cei confirmaţi nu s-au vaccinat antigripal în acest sezon; majoritatea cazurilor au apărut la grupa de vârstă 15-64 ani, la persoanele active", explică MSP.

La nivel european, în majoritatea ţărilor se înregistrează o activitate gripală staţionară sau în scădere, sezonul gripal 2007 - 2008 apropiindu-se de sfârşit. În acest sezon a predominat virusul A (H1N1), cu un vârf în săptămâna patru de raportare, iar pentru virusul gripal de tip B s-a înregistrat un vârf în săptămâna a opta de la începutul acestui an.

În primele trei luni ale anului, numărul total de infecţii respiratorii a scăzut, înregistrându-se morbidităţi crescute cu peste 20 la sută faţă de media a primelor trei săptămâni din luna martie doar în judeţul Giurgiu şi Muncipiul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici