CC a respins iniţiativa privind interzicerea căsătoriilor între homosexuali

Curtea Constituţională a respins sesizarea "Grupului de iniţiativă", care dorea modificarea Constituţiei în sensul interzicerii căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, judecătorii Curţii constatând că nu au fost îndeplinite condiţiile de dispersie teritorială a semnăturilor.

2 afișări
Imaginea articolului CC a respins iniţiativa privind interzicerea căsătoriilor între homosexuali

CC a respins iniţiativa privind interzicerea căsătoriilor între homosexuali

"Grupul de iniţiativă" a depus în 21 decembrie 2006, la Parlament, o listă cu peste 650.000 de semnături ale unor persoane care doreau modificarea Constituţiei, în sensul introducerii în articolul 48 (referitor la familie) a prevederii: "În România, poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisă doar între un bărbat şi o femeie".

Potrivit articolului 150 din Constituţie, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Pe de altă parte, articolul 152 din Constituţie, alineatul 2, stipulează că nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în 4 iulie, respingerea sesizării, întrucât nu au fost îndeplinite condiţiile de dispersie teritorială a semnăturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici